Villit tammat blogi – Vuosikatsaus 2020

Hei ja Hyvää Uutta Vuotta 2021 kaikille!

Sannin ja Miinan matkassa olemme olleet nyt kaksi vuotta ja viimeinen kimppavuosi on käynnistynyt!

Monenlaista on mahtunut kuluneeseen, haastavaan vuoteen 2020. Vuoden tapahtumiin ovat eniten vaikuttaneet koronaepidemiasta johtuvat viranomaisten asettamat kokoontumisrajoitukset, mutta onneksi pääsimme kuitenkin melko vapaasti viettämään aurinkoista ravikesää ennen kuin koronarajoitukset taas syksyn myötä kiristyivät.

Tätä kirjoittaessa raveja ajetaan ilman yleisöä koronaepidemian tuomien rajoitusten vuoksi, mutta ehtipä ravitoiminta keväällä olla täysin pysähdyksissäkin. Maaliskuun 18. päivänä alkaneen tauon jälkeen ravitoiminta aloitettiin jälleen toukokuussa kuusilla poikkeusoloihin valmistelevilla ravikilpailuilla, jotka ajettiin ilman yleisöä. Päivittäinen ravitoiminta alkoi 1.6., tosin yleisömäärän rajoituksilla, kunnes joulukuun alussa Suomen Hippos päätyi suosittelemaan ravikilpailutoiminnan järjestämistä toistaiseksi ilman yleisöä.

Näillä kilpailurajoituksilla oli vaikutusta myös Satinkutin eli Sannin kilpailukauteen, joka jäikin vain 8 startin mittaiseksi. Sanni oli maaliskuun alkupuolella ravannut jo niin hyvin, että Kaisa oli alkanut suunnitella sille starttiintuloaikataulua. Sitten ravitoiminta jäikin tauolle. Kun ikäluokkakilpailut ovat jo Sannin osalta ohi niin ohjelmassa oli tänä vuonna ainoastaan ns. rahasarjoja. Niissä Sannilla rima oli vielä liian korkealla, eikä totosijoja tullut ja palkintosummakin karttui vain 350 € edestä. Pieneen starttimäärään mahtui kuitenkin erityisen mukava onnistuminen, sillä kesän tullen Sanni alkoi löytää kaivattua nopeutta askeliinsa ja juoksi itsensä Mikkelin heinäkuisessa illassa valioksi ajalla 24,8a. Vuosi vuodelta Sanni on parantanut ennätystään ja kehittynyt pienin askelin. Sannin kokonaispalkintosumma 16 350 € tarkoittaa kovia lähtöjä myös jatkossa, joten toivotaan ja uskotaan siihen, että kehitys jatkuu myös kimpan viimeisenä vuotena ja Sanni pääsisi vielä 8-vuotiaana uudelle tasolle.

Villimiinan kilpauran aloitukseen kevään rajoituksilla ei ollut vaikutusta, sillä Miina pääsi syksyllä aloittamaan kilpailemisen Kaisan suunnitelmien mukaan. Miinan lokakuussa Killerillä juoksema startti jäi tosin rahattomaksi, mutta laukattomalla juoksulla Miina kirjasi itselleen ennätyksen 40,0.

Nuoren hevosen kilpauran aloitusta on aina kiinnostavaa seurata myös tilastonäkökulmasta. Vuoden 2016 suomenhevosikäluokkaan kuului kaikkiaan 984 varsaa, joista kuluvana vuonna kilpauransa on aloittanut 60 4-vuotiasta tammaa. Ikäluokan tähdet ovat Viksun Lilja (voittosumma 16 450 €) ja Sintukka, joka on juossut tähtiajan niin voltista kuin auton takaakin (28,0a ja 29,4). Viksun Liljan voittamiin lähtöihin kuului mm. Teivossa juostu Suomenhevosten Missikisa.

Miinan aikavertailussa tamma sijoittuu tilaston puolivälin paikkeille (sijalle 32). Tästä on hyvä jatkaa ensi vuotta kohden, jolloin tarjolla on monia 5-vuotiaille tammoille rajattuja lähtöjä, on Hippoksen tammasarjoja sekä tietenkin päätähtäimeksi sopiva Villinmiehen tammakilpa. Miinan kehitystä ja kilpailu-uran aloitusta ovat hieman hidastaneet mystiset raviongelmat, jotka nousevat pintaan heti kun harjoitusvastusta ja vauhtia kovennetaan. Mitään varsinaista syytä tähän ei ole löydetty, eivätkä ongelmat ole niin pahoja että olisivat estäneet normaalia peruskuntotreeniä.  Antero Tupamäen tutki Miinan marraskuussa ja oli sitä mieltä, että Miinalla on varsoille tyypillisiä kasvukipuja, jotka pitäisi aikaa myöten helpottaa. Kaisa on mennyt järkevästi hevosen ehdoilla ja odotettavissa on myös Miinan osalta mielenkiintoinen viimeinen vuosi tammakimpan osalta.

 

Sanni juoksi valioajan 24.8a / 1609m Mikkelissä Heinäkuussa

Miina aloitti kilpauran lokakuussa Killerillä

 

 

 

 

 

 

 

Kuvat Eija Hirvi-Talka

Koronan aiheuttamat rajoitukset vaikuttivat jonkin verran myös kimppatapaamisten järjestämiseen, sillä kevättalven totuttu tapaaminen jäi tällä kertaa pois. Kesällä pääsimme kuitenkin nauttimaan hevosenomistajien puutarhajuhlista lämpimässä poutasäässä St. Michel-viikonlopun lauantai-iltapäivällä ja illalla. Päivällä seurattiin kisastudiossa screeniltä raveja hyvässä seurassa, syötävän ja juotavan kera. Ja luonnollisesti juhlien ohjelmaan kuului myös tarhailevien Sannin ja Miinan rapsuttelu.

Ohuen lumipeitteen kirkastamana joulukuisena sunnuntaina pääsimme jälleen tapaamaan Villien Tammojen kimppalaisia ja muita Veikan hevosenomistajia joululounaan äärellä. Ennen lounasta vuorossa oli tietenkin Sannin ja Miinan moikkaaminen sekä Vesan opastuksella Veikan laajennussuunnitelmiin tutustuminen.

Lämpimin terveisin, Marita