Villit tammat blogi – Valmentajan näkemyksiä

Ensimmäinen kimppavuosi kohti vuoden 2018 Villinmiehen tammakilpailua on sujunut erittäin hyvin ja tammat ovat esiintyneet edukseen niin radoilla kuin sen ulkopuolellakin. Kilpailukokemusta on tullut opetuslähdön ja kolmen Nuoret-lähdöt muodossa, joten nyt on aika päästää valmentaja Kaisa Tupamäki-Kukkamo kertomaan omia näkemyksiään kisoista ja tulevasta.

Sanni

Se mikä Sannista ollaan opittu kotioloissa on myös tullut selkeästi esille kilpailuissa. Tamma on totinen, mutta kilpailuvietti on kohdillaan. Uudet asiat häiritsevät Sannia ja se onkin kaksikosta hermostuneempi kilpailupaikalla. Varsinkin kuulutusäänet saavat Sanni välillä hätkähtämään siihen malliin että katoksessa saa olla varuillaan. Kilpailuissa Sanni on yhä epävarma ja sen kanssa saa olla tarkkana kun yritystä on vaikka muille jakaa. Toisin sanoen startit on ajettu ns. pito päällä ja yritetty pitää hevonen rauhallisena ja antaa sen vastata muille aina tarpeen mukaan. Sannissa on aineksia ilman muuta loistavaksi kilpahevoseksi kunhan henkinen puoli pysyy kasassa ja se saa kehittyä rauhassa.

Diana

Samat sanat pätevät Dianaan eli sille ominaiset luonteenpiirteet ovat tulleet hyvin esille myös kilpailutilanteessa. Dianan kohdalla ne tarkoittavat rauhallisuutta ja kaikin puolin rentoa otetta elämään ja kilpailemiseen. Tamma toimii hyvin niin radalla kuin sen ulkopuolellakin. Lähtötilanteessa se vielä hätäilee, mutta vauhtiin päästyään Diana kulkee varmasti eteenpäin ja kilpailujen myötä myös yritystä on tullut lisää. Jonkin verran se edelleen vetää oikeaa takasta eli tekee sillä vähemmän töitä kuin muilla jaloilla. Tämä saattaa myös kieliä siitä että meno ei ole täysin mukavaa kilpailuvauhdeissa ja ehkä siksi myös Dianan maha on reistaillut starttien jälkeen ja näyttänyt hieman stressin oireita. Talven aikana saadaan varmasti tasapainotettua Dianan menemistä kun voimaa tulee lisää ja vesimattokävely pakottaa sen käyttämään jokaista raajaa monipuolisesti. Myös Diana on lupaava nuori kilpahevonen, jolle voi povata menestystä urallaan.

Kaiken kaikkiaan olen ollut tyytyväinen tammojen kehitykseen ja tuo kehitys onkin avainsana tällä hetkellä. Vielä tammat eivät ole valmiita haastamaan ikäluokan varhaiskypsiä menijöitä, mutta kun kehityskäyrä jatkuu samalla tavalla, on helppo uskoa kimppamme unelmaan eli siihen että molemmat juoksisivat Villinmiehen tammakilpailun finaalissa v. 2018. Molemmille tammoille on jäänyt hyvä mieli kilpailutilainteista, kun niitä ei ole tarvinnut patistella ylittämään itseään kotona tai radalla, vaan ne ovat pärjänneet ihan omasta halustaan. Siksi uskon, että jatkoa palvelee parhaiten se, että emme lähde enää hokki kengissä kilpailemaan vaan käännämme katseet jo tulevaan kauteen. Töitä on vielä paljon, mutta aikataulussa olemme. Tienestejä on tullut toistaiseksi Nuoret-lähdöistä 1000 €, joten tyhjin käsin ei tulevaan kauteen tarvitse lähteä.

Terveisin

Kaisa