Villit tammat blogi – Toukokuun tummat pilvet

Villien tammojen kimpan mukavasti alkanut kevät sai ylleen tumman varjon, kun kuulimme järkyttävän uutisen Kaisan isän ja Sannin vakikuskin Riston tapaturmaisesta menehtymisestä toukokuun puolivälissä. Useat kimppalaisista tunsivat Riston jo pitkältä ajalta ennen tämän kimpan aloitusta, sillä meillä osakkailla on monenlaista kokemusta hevosharrastuksesta. Tässä blogissa kerron kuitenkin Villien tammojen kimpan aikaisista kohtaamisista Riston kanssa ja niiden luomista muistoista.

Kimpallamme oli tapaaminen Veikassa perjantaina, vain viisi päivää ennen Riston menehtymistä. Silloin Risto ja Kaisa kävivät yhdessä ajamassa Sannin ja Miinan, jotka molemmat ovat kehittyneet hienosti talvitreenin aikana, niin meidän kimppalaisten silmissä kuin tallitiiminkin mielestä. Tallissa oli hienoa katsella, kuinka hevosia valjastaessa ja ajon jälkeen niitä huoltaessa Risto ja Kaisa puuhasivat luontevasti ja vähäeleisesti, ja on helppo arvata, että sen luontevuuden takana on ollut tuhansia ja taas tuhansia tunteja yhdessä toimimista. Vielä lauantaina Risto oli ollut mukana Veikassa puutarhatalkoissa ennen lähtöä Lahteen raveihin.

Sanni ja Risto toukokuun kimppatapaamisessa

Sanni ja Risto Villinmiehen tammakilvan finaalissa

 

 

 

 

 

 

 

 

Raveissa Sannin kilpailuja katsomassa käydessäni olen nähnyt, kuinka Risto rauhallisella toiminnallaan sai sähäkän Sannimme vähitellen oppimaan kuinka ravipaikalla toimitaan. Nelivuotiskaudella Sannin tuloksissa oli yleensä laukkaruksi höysteenä, mutta lopulta tammalta alkoivat raviaskeleet sujua eikä radanhoitokalustokaan enää pelottanut sitä niin paljon. Ja hienointa Sannin ja Riston kilpailusuorituksissa oli se, että tamman parhaimmat suoritukset ovat osuneet isoimpiin lähtöihin, kuten tähtiajan juokseminen Villinmiehen tammakilvassa ja Tammaderbyn 3. sija viime syksynä.

On kimpan yhteiselle taipaleelle ravien ulkopuolelle mahtunut muutakin yhteistä ajanvietettä eli esimerkiksi perinteeksi muodostuneet kesäjuhlat Veikassa. Nekin on tosin aloitettu tallin kautta hevosia moikkaamalla, mutta sitten on siirrytty muualle ruokailemaan ja nauttimaan musiikista. Musiikki oli Ristolle selvästi suuri ilonaihe ja hän oli erittäin taitava laulaja, jota oli mieluisaa kuunnella. Nyt emme saa enää näitä lauluja kuunnella. Riston liian aikainen poismeno jättää meille surun ja kaipauksen sydämiin.

Mutta elämä jatkuu ja samoin Sannin kilpailukausi. Sanni starttaa näillä näkymin Killerillä torstaina 27.6 joko Viesker-Cup finaalissa tai jos pisteet eivät finaalipaikkaan riitä niin rahasarjassa. Sannilla ei osallistuttu muihin karsintoihin, koska silloin se olisi joutunut osallistumaan enint. 21 000 € sarjaan ja siten myös mahdollisessa finaalissa joutuisi juoksemaan pisimmältä takamatkalta. Sanni on treenannut hyvin ja menohaluja sillä alkaa olla niin paljon että nyt on hyvä päästä säännölliseen starttirytmiin. Sannin kengitystä on muutettu siten, että sillä edessä on ns. idioottikenkä eli kengän haarat avautuvat kavion kärkeä kohti ja tällä haetaan parempaa ravia etupäähän. Kaisan mukaan muutos on tuntunut hyvältä. Miina puolestaan saa nyt viettää muutaman viikon kesälomaa laitumella, sillä se on ollut säännöllisesti ajossa jo pitkän aikaa. Sitten loman jälkeen nähdään onko Miinan kehitys jo sillä tasolla, että sen kanssa voisi ajatella koelähtöä ja mahdollisesti starttia jo tälle vuodelle. Joka tapauksessa Kaisa on ollut oikein tyytyväinen Miinan kehitykseen tämän vuoden aikana.

Ristoa lämmöllä muistaen,

Marita