Villit tammat blogi – Tammaderby 2019

Alkavalla viikolla Villit tammat kimpalla on edessään vuoden päätähtäin, eli Satinkutin osallistuminen Killerillä juostaviin Tammaderbyn karsintoihin. Sannin osalta koko kausi on oikeastaan tähdätty tähän kilpailuun ja terveystilannetta on vaalittu huolella. Finaaliin pääsyyn tammallamme on realistiset mahdollisuudet, sillä hieronta ja nousujohteinen treeniohjelma ovat terävöittäneet Sannin otteita, kuten parin viikon takainen Lappeenrannan startti osoitti. Täysin suunnitelmien mukaan valmistautuminen ei ole kuitenkaan sujunut, sillä ajopaikat ovat olleet viime aikoina todella kovia, joten korvaavaa harjoittelua on tehty paljon vesimatolla ja vauhtiajo on jäänyt vähiin. Mikäli finaaliin selvitään niin varmasti tämä karsintastartti vie hevosta taas eteenpäin. Finaalissa Sannilla olisi puolustettavanaan viime vuoden hieno 3. sija. 

Tammaderby on varsin tuore ikäluokkalähtö, sillä tämä vuosi on vasta kolmas kerta, kun kilpailu ajetaan. Se on tarkoitettu 5-6 –vuotiaille suomenhevostammoille ja siihen on osallistumisoikeus hevosilla, joista on maksettu kaikki ennakkomaksut Derbyyn ja ennakkomaksu Tammaderbyyn. Ensimmäisenä kilpailuvuonna, eli 2017 kilpailu ajettiin ilmoittautuneiden vähyyden vuoksi suoraan finaalina ja silloin sen voitti lähdön vähiten pelatuimpiin hevosiin kuulunut B. Violetta Jukka Torvisen ohjastamana. Viime vuonna tarvittiin jo 2 karsintalähtöä ja finaalin voitti Haitek ohjaksissaan Jani Ruotsalainen, Sanni siis sijoittui tuossa lähdössä upeasti kolmanneksi. 

Tänä vuonna karsintalähtöihin osallistuvien tammojen ikäjakauma on hyvin tasainen, eli karsintoihin osallistuu 8 5-vuotiasta ja 8 6-vuotiasta tammaa. Karsintoihin osallistuvien tammojen kilpailukokemuksen määrä vaihtelee suuresti, sillä pienimmällä starttimäärällä mukaan lähtee Kaino Helmi (9 starttia) ja suurimmalla Isosalon Kiira (44 starttia). Vieskerin tytär Kaino Helmi on kuitenkin pienellä starttimäärällään ehtinyt kerätä huiman 18 450 € voittosumman, josta pääosa on ansaittu Villinmiehen tammakilvan 2. sijalla tänä vuonna. Myös tämän vuoden Villinmiehen tammakilvan voittaja Lumi Oosa osallistuu karsintoihin. Samoin mukana on viime vuonna Villinmiehen tammakilvan voittanut Huima Lento, jonka kanssa Sanni on useasti kilpaillut samassa lähdössä.

Killerin raviradan erikoisuus on Open Stretch –kaista , joka tarkoittaa loppusuoralla käytössä olevaa sisäradan sisäpuolella olevaa kaistaa. Viime vuonna Haitek pyyhälsi voittoon juuri Open Strechiä käyttäen. Sannillekin oli ko. kaistasta silloin hyötyä, sillä Sanni oli taivaltanut lähes koko matkan neljäntenä sisällä, ja kun loppusuoran alussa Verna Illuusia siirtyi Sannin edestä toiselle radalle ja Haitek lähti kirimään Open Strechiä, vapautui Sannille sisäradalla kiritilaa, jonka Sanni hienosti käytti hyväkseen.

Tammaderbyn finaali ajetaan marraskuun 23. päivänä, molemmista karsinnoista kuusi parasta tammaa saa paikan loppukilpailussa, jossa 1. palkinto on mukavat 15 000 €. Finaalin aikaan talvinen kengittä ajamisen kielto on silloin jo voimassa. Sanni on tosin yhtä viime toukokuussa juostua starttia lukuun ottamatta kilpaillut aina kengät jalassa, joten Sannin varustukseen kiellolla ei olisi merkitystä.

Toivottavasti kimppalaisia nähdään radanvarressa kannustamassa Sannia kohti vuoden päätavoitetta eli Tammaderbyn 2019 finaalia.

Tuurit mukaan karsintaan Sannille, tallitiimille ja kuski Ari Moilaselle!

Terveisin, Marita