Villit tammat blogi – Sannin ja Dianan päivä

Moikka kaikki kimppalaiset!

Tällä kertaa äänessä ei olekaan Marita vaan minä, Susanna. Ajattelin, että teitä ehkä kiinnostaa millainen on Sannin ja Dianan tavallinen päivä.

Kaisa menee yleensä aamulla jo puoli kuuden aikoihin talliin ruokkimaan hevoset. Silloin myös tammat saavat ruokaa. Ne saavat karsinaansa ensin vähän heinää ja sitten väkirehut. Molemmat syövät sekä aamulla että illalla 1 litran Havens Draversbrokkia ja ½ litraa Havens Basis-Sporttia. Draversbrok sisältää mm. ohraa, vehnää, kauraa sekä maissia. Siinä on mainiot vitamiinipitoisuudet ja se sisältää myös biotiinia joka vaikuttaa karvan ja kavioiden kasvuun sekä kuntoon. Basis-Sport sisältää muuten samoja raaka-aineita kuin Draversbrok, mutta siinä ei ole kauraa. Se on vatsaystävällistä ja siinä on korkea kuitupitoisuus. Lisäksi varsat saavat kivennäistä aamuin illoin ja ajopäivinä huonoa ei tee pieni vitamiinilisä. Varsinkin näin karvanlähtöaikaan on tärkeää huolehtia vitamiinien saannista ja siksi varsat vaihtoivatkin tavallisen kauran Draversbrokkiin.

Diana

Dianan menu

Sanni

Sannin menu

 

Syötyään tammat pääsevät pihalle, jossa niitä odottaa suurin osa heinistä. Sanni ja Diana ovat tosi hyviä kavereita, ja näin ollen myös ruokailuaika sujuu ystävällisissä merkeissä. Käymme juottamassa tammat aina jossain vaiheessa päivää ulkona, koska niillä ei ole siellä vesiastiaa. Ne kun ovat niin leikkisiä, että astia ei ole tahtonut kestää ehjänä, vaan sitä on riepoteltu menemään pitkin tarhaa. Tammojen ja muiden hevosten karsinat putsaamme yleensä noin seitsemän aikaan kun minä tulen töihin.

Pihalla ollessaan tammat liikkuvat paljon vapaasti, mutta ovat todella fiksusti eivätkä turhaan riehu siellä. Jos ne ovat koko päivän pihalla, ne saavat lisäksi heinät yhdentoista ja kolmen aikaan ulos. Sanni ja Diana syövät vielä hieman erilaista heinää kuin tallin muut hevoset. Siinä on enemmän proteiinia eli valkuaista, ja se onkin kasvavalle hevoselle tärkeä rakennusosa. Varsat ja nuoret hevoset tarvitsevat sitä uuden kudoksen muodostamiseen esimerkiksi lihaksiin.

Ajoon tammat lähtevät päivän kulusta riippuen yhdeksästä kahden aikoihin. Sanni ja Diana valjastetaan yleensä vierekkäin valjastuspaikalla, sillä näin ne ainakin pysyvät rauhallisina. Marita onkin jo blogiteksteissään kertonut teille hieman varsojen varusteista, mutta kerronpa vielä uudelleen kuvien kera.

Sannilla on ajolenkeillä normaalisti sekki leukalenkillä, korvapallot ja -huput, kieliside, kokolaput, etusäärisuojat, takasäärisuojat sekä ohjasmartingaali. Sekki on Sannilla aika löysällä, ja sen päätarkoituksena onkin vain hieman saada hevosta keskittymään juoksemiseen. Aina sitä ei edes treenissä ole, jos ajamme kevyemmän lenkin. Korvahuppuja korvapallojen lisäksi Sannilla on käytetty, koska se oli alussa hieman arempi äänille kuin Diana. Nyt Sanni on kuitenkin kovasti kehittynyt, ja huput voisikin ehkä jo jättää pois sillä hevonen ei enää arkaile juurikaan ääniä. Kieliside on vakiovaruste nuorelle hevoselle, jotta se ei saa kieltään väärälle puolelle kuolainta. Normaalistihan kieli on kuolaimen alapuolella, mutta joskus hevonen saa väännettyä sen kuolaimen päälle. Siitä seuraa se, että usein kuskin tuntuma hevoseen katoaa kokonaan ja tätä yritetään nuorella hevosella välttää. Kokolaput estävät tehokkaasti Sannia näkemästä taakse sekä sivulle päin, jolloinka hevonen keskittyy paremmin edessäpäin oleviin asioihin ja näin juoksemiseen. Kokolapuilla Sanni ei myöskään näe niin paljoa vihreitä pikkumiehiä pusikoissa.

Etusäärisuojat suojaavat hevosen etujalkoja kolhuilta. Sannin jalka-asennot ovat sellaiset, että se juostessa hieman kiertää etujalkojaan sisäkautta ja näin saattaa osua toisella etujalallaan toisen jalan sääreen. Vaikka suurta vahinkoa kolaus ei tekisikään, voi se silti olla kivuliasta osuessaan sääriluuhun. Takasäärisuojia kokeilimme lähiaikana ensimmäistä kertaa, ja se tuntui auttavan tamman ravirytmiin. Voi olla, että se hieman varoo osumasta takajalkoihinsa, ja näin suojat auttavat sitä ravaamaan rennommin. Tulevaisuudessa ajovauhtien koventuessa voi olla, että myös polvisuojat tulevat tarpeeseen Sannille.

Ohjasmartingaalia Sannilla on pidetty sen takia, että se välillä haluaa kiskoa päätään ajossa. Ohjasmartingaalissa ohjat tulevat kaulalla olevan nahkahihnan renkaitten läpi kuolaimeen, ja näin paine kuolaimeen tulee hieman alempaa kuin normaalisti. Tämä on auttanut hillitsemään Sannin pään kiskomista.

Dianalla taas ajolenkeillä on yleensä sekki leukalenkillä, kieliside, korvapallot, puolilaput, painoputsit edessä sekä häntärauta. Dianalla sekki on hieman kireämmällä kuin Sannilla, sillä Diana hieman tukeutuu sekkiin ja se auttaa sitä pitämään ravirytmin paremmin kasassa. Kieliside luonnollisesti on samasta syystä kuin Sannilla. Korvapallot riittävät hyvin pelkästään, sillä Diana ei ole ihan niin herkkä äänille. Joskus on kuitenkin vahingossa unohtunut korvapallot pois ajolenkiltä, ja kyllähän pikkutammaan onkin tullut ihmeen paljon lisävirtaa! Tulevaisuudessa starteissa siis saattaa kova sana olla vetopallot J. Puolilaput eivät peitä ihan niin paljon näkyvyyttä sivulle päin kuin kokolaput, mutta ne riittävät pitämään Dianan keskittyneenä. Ilman niitä se tahtoo vähän katsella ohjastajaa taaksepäin varsinkin jos menee jonon ensimmäisenä, ikään kuin kysellen että onko nyt ihan pakko :D.

päävehkeet2

Dianan päävehkeet

Sannin päävehkeet

Sannin päävehkeet

painoputsit

Painoputsit

säärisuojat

Säärisuojat

 

 

 

 

 

 

Painoputsit ovat painoltaan 150 grammaa, ja ne ovat myös apuväline ravirytmin löytämiseen. Nuorilla hevosilla onkin normaalia, että ne kaikki eivät aina ihan heti löydä täydellistä rytmiä raviin, vaan hieman hapuilevat.

Häntärautaa Dianalla on pidetty, sillä aluksi se huiski aika lailla hännällään. Enää se ei ole niin paljon tehnyt sitä piristyessään muutenkin.

Vaemmalla kuvassa Dianan häntärauta

Vaemmalla kuvassa Dianan häntärauta

Ajon jälkeen tammat pääsevät pesulle mikäli ne ovat hikoilleet paljon. Toisaalta esimerkiksi talvella kun oli tosi kylmä, me vain harjasimme ne jotta ne eivät paleltuneet. Sen jälkeen ne saavat kuivatusloimet päällensä sekä vettä juotavaksi. Olemme jo antaneet Sannille ja Dianalle Gameready kylmäkompressio-hoitoa, ja ne ovatkin molemmat osanneet käyttäytyä siinä todella mallikkaasti. Voihan se olla lapsihevoselle joskus hieman hankalaa seistä kaksikymmentä minuuttia paikoillaan, mutta nämä tammat ovat kyllä malttaneet mielensä hienosti! Hoitojen jälkeen ne pääsevät kuivattelemaan karsinoihinsa. Jos olemme käyneet ajamassa ne jo aamupäivästä, ne ovat yleensä päässeet vielä iltapäiväksi pihalle takaisin jaloittelemaan.

Tammat tulevat sisään viimeistään joskus kuuden seitsemän aikoihin. Silloin niitä odottavat iltaheinät omissa karsinoissaan. Sanni ja Diana ovat siitä parhaita, että ne tulevat aina vastaan tarhan portille. Ihan sama mihin aikaan niitä menet sieltä hakemaan, aina ne tulevat portille odottamaan. Tammat eivät ainakaan vieroksu töitä, sillä ne ovat jo varmasti oppineet mihin aikaan päivästä lähdetään lenkille! varsat2 Seitsemän kahdeksan aikoihin tammat saavat sitten iltaväkirehunsa. Ne saavat ensin vähän aikaa syödä heiniään, sillä se on hevoselle vatsaystävällistä. Hevosella erittyy jatkuvasti mahassaan hapanta mahanestettä, jossa on hyvin alhainen pH. Hevosen sylki puolestaan neutralisoi hapanta mahanestettä, eli kun hevonen pureskelee rehua ja erittää sylkeä, sen mahan pH nousee. Väkirehutkin ovat happamia, ja siksi olisikin tärkeää että hevonen ensin syö heinää, joka erittää sylkeä, joka puolestaan neutralisoi mahanestettä ja näin valmistelee vatsaa väkirehuja varten. Tämä vähentää hevosella mm. vatsahaavan riskiä. Kun Sannin ja Dianan puoli tallista on saanut väkirehut, sammuvat valot hevosilta. Näin tammat saavat syödä ihan rauhassa iltaruokansa ja käydä iltapuulle.