Villit tammat blogi – Opetuslähtö häämöttää?

Sanni ja Diana ovat mukavasti parantuneet räkätaudistaan ja treenaavat jälleen normaalisti. Tammat ovat myös saaneet uusia kokemuksia, sillä viime viikolla Risto (Kaisan isä) oli Mikkelissä käymässä ja päätettiin käydä ajamassa yksi normaali harjoitus radalla, jotta Risto pystyi myös katsastamaan tammojen kuntoa ja menohaluja. Siispä tammat pakattiin traileriin ja suuntana oli Mikkelin ravirata. Siellä tammat saivat ihmetellä uusia näkymiä ja juosta sen päivän treenilenkkinsä. Tammat käyttäytyivät hienosti, eivätkä juuri säikkyneet edes radalla työskennellyttä kaivinkonetta. Radalla ajettiin rauhalista vauhtia ensin lämmittelyt ja sitten muutama kierros hölkkää n. 2.00 – 2.10 vauhtia. Parhaimmillaan vauhti oli 1.45 tasoa. Risto antoi tammoista yleisesti positiiviset palautteet, vaikkakin ravi oli molemmilla välillä hieman epärytmikästä. Tähän puututaan korjaamalla kengitystä ja seuraavalla kerralla ravi on toivottavasti sulavampaa. Näin ollen käydään vielä ainakin kerran ennen harjoitusraveja radalla. Tämä tapahtuu luultavasti loppuviikosta.

Jotkut teistä omistajista ovat ehkä lähtölistoja lukiessaan huomanneetkin, että kolmevuotiaita suomenhevosia on jo nähty opetuslähdössä. Nyt on siis hyvä aika katsastaa, millä tavoin suomenhevosvarsan kilpaura alkaa, silloin kun kaikki menee toiveitten mukaan.

Opetuslähdön suomenhevonen voi suorittaa jo 2-vuotiskauden syksyllä, mutta yleensä sitä mahdollisuutta käyttää vain muutama varsa koko ikäluokasta. Sen sijaan keväisin lumien sulamisen jälkeen kolmevuotiaita suomenhevosvarsoja alkaa näkyä opetuslähdössä, ja (minun laskujeni mukaan) miltei parikymmentä varsaa on sen jo tänä keväänä hyväksytysti suorittanut. Niistä peräti neljä on suorittanut koelähdönkin.

Kolmevuotiaana sh-varsan tulee opetuslähdössä saavuttaa 1.50,0-2.00,0 välille osuvan ajan. Liian hitaasta juoksusta hylätään, mutta myös liian nopeasti juoksemisesta. Lisäksi varsan tulee juosta puhdasta ravia.

Opetuslähdön jälkeen seuraava etappi voi olla ”Nuoret radalle”-lähtö, jossa varsa voi samalla suorittaa koelähdön, mikäli saavuttaa vaadittavan ajan. ”Nuoret radalle”-lähtö järjestetään, mikäli siihen on ilmoittautunut vähintään neljä varsaa, ja sen ajatuksena on samalla toimia harjoituksena varsalle porukassa juoksemisesta.

Koelähtöraja kolmevuotiaille suomenhevosille on 2.00,0, joka siis tulee alittaa. Koelähdössä varsan tulee myös olla toimiva, eli osata voltata ja kaikin puolin käyttäytyä hyvin, sekä tietysti juosta puhdasta ravia. Koelähtö järjestetään tarvittaessa vaikka yhdelle varsalle. Mikään pakko ei ole tuoda varsaa ensin opetuslähtöön, vaan sen voi toki suoraan ilmoittaa koelähtöönkin.

Sannin ja Dianan tulevien kilpakumppaneiden tähänastisia otteita voi käydä katsomassa Fintoton nettisivulta löytyvästä videoarkistosta. Siellä kansiosta ”Bonusvideot” löytyvät myös omina alakansioinaan opetuslähdöt sekä koelähdöt.

Sannin ja Dianan treenit ovat sujuneet sen verran hyvin, että Kaisalla on ajatuksena tuoda ne raveihin suorittamaan opetus- ja koelähtönsä alkukesällä. Niiden suorittamisen jälkeen tammat saisivat olla keskikesällä useamman viikon hyvin ansaitulla laidunlomalla ja palata jälleen treeniin elokuussa. Mikäli syksyllä treenit sujuvat hyvin ja tammat kehittyvät toivotusti, voisivat ne vaikka syksyn kuluessa osallistua pariin ”oikeaan” lähtöönkin. Mutta varsojen kanssa on aina toimittava niiden ehdoilla, joten realistinen tavoite tälle kaudelle on tosiaan kilpailuoikeuden lunastaminen koelähdön kautta.

 

Keväisin terveisin,

Marita