Villit tammat blogi – Lihashuoltoa, startti ja opetuslähtö

Veikan kartanon villit tammat hevoskimppa koostuu kahdesta suomenhevostammasta Satinkuti eli Sanni (6 v) ja Villimiina eli Miina (3v). Tämä blogisarja seuraa tammojen elämää Veikan kartanossa Mikkelissä ja niiden harjoittelua ja kilpailu-uraa.

Lihashuolto tulee jälleen olemaan tärkeässä osassa valmisteltaessa Sannia kauden päätavoitteeseen, eli marraskuussa ajettavaan Tammaderbyyn. Viime vuonnahan Sannin upeaa suoritusta (Finaalin 3.) Tammaderbyssä auttoi paljon se, että sitä oltiin hieromalla saatu rennommaksi ja ravaamaan paremmin. Sannia on tänä vuonna hierottu keskimäärin kerran kuussa.
Lihashuollosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lähinnä hierontaa, mutta lihaksiston hyvinvointiin vaikuttavat myös esimerkiksi hevosen ruokinta, nesteensaanti, varusteet, loimitus kylmällä tai sateisella säällä, liikevirheet ja rakenteelliset heikkoudet. Treenikaudella lihashuoltoa ei tule unohtaa, sillä silloin se on vähintään yhtä tärkeää jollei tärkeämpää kuin kilpailukaudella. 

Stall Blombackessa hevosten lihashuoltoon kiinnitetään luonnollisesti erityistä huomiota. Käytössä on vesikävelytysmatto, joka oikein käytettynä avaa lihaksistoa, lisäksi lämpöhoitoa annetaan infrapunapaneelilla ja jalkoja kylmätään GameReady kylmäkompressiolaitteilla. Hevosten hieronnasta ja laserhoidoista vastaa Equimintin Miia Hautajärvi. Lisätietoa hevoskuntoutuksesta ja laitteista löytyy täältä 

Miian mukaan hevosen lihaksistot ovat hyvin yksilöllisiä ja niihin vaikuttavat mm. rotu, sukupuoli, ikä, rakenne sekä erilaiset rakennevirheet. Hevosen temperamentti näkyy myös usein lihaksistossa, samoin sen treeni, mahdolliset loukkaantumiset jne. Hevosen lihasongelmat ilmenevät usein liikeratojen supistumisena. Hieronnan seurauksena saadaan lihasta rennommaksi ja pehmeämmäksi, joka näkyy ulospäin esimerkiksi hevosen suoruutena. Suora hevonen liikkuu tasaisesti ja symmetrisesti. Lihaksiston hyvinvointia parantaa myös hevosen riittävä verryttely ennen ja jälkeen harjoituksen tai kilpailun.

Perjantain lihashuoltohetki, Miia hieroo ja Miina nauttii

Meidän tammojen välisistä eroista Miia kertoi, että Miinan lihaksisto on vielä keskeneräinen nuoren hevosen lihaksisto, mutta kaikki hyvät elementit hevosessa ovat olemassa, eli sopiva koko, hyvä rakenne jne. Miinalla on lievää toispuoleisuutta etenkin takaosassa ja tätähän nuoren hevosen treenaaminen on; pyrkimystä suoristaa hevosta, joka on synnynnäisesti ”oikea- tai vasenkätinen”. Lisäksi kaikki varsa-ajan liukastumiset, pienet kolhut yms, vaikuttavat kehittyvään lihaksistoon.

Sannissa on usein melko paljon hierottavaa ja Miia uskoo, että siihen vaikuttaa ennen kaikkea tamman pään sisäiset asiat, eli jos Sanni ei olisi luonnostaan niin totinen treenattava niin moni asia olisi luultavasti helpompaa. 

Sanni ja Miina saavat hieronnan jälkeen myös aina elektrolyytipitoista mash-vettä kiitokseksi ja jotta lihaskalvot ja -kudokset saavat hieronnan jälkeen riittävästi nestettä tukemaan aineenvaihduntaa.  Miian yksilölliset ja tarkat hierontaraportit löytyvät Protreenarista omistajien iloksi.

Viikko jatkuu nyt todella jännittävissä merkeissä sillä Sanni starttaa tulevana tiistaina Jyväskylässä ja Miina juoksee torstaina opetuslähdön Jokimaalla, toivottavasti paljon omistajia nähdään radanvarrella kannustamassa! 

Syksyisin terveisin,
Marita