Villit tammat blogi – Kilpailut kutsuvat

Niin se talvi treeniajoineen vierähti ja kevät on siinä vaiheessa, että Sannin on aika aloittaa kilpailukausi. Se tapahtuu Teivossa ensi viikon tiistaina, eli 22.5., missä Sanni osallistuu illan toisena lähtönä ajettavaan kylmäverisille tarkoitettuun 2100 m volttilähtöön. Lähtö on täysi 16 hevosen lähtö, joka on avoin kaikenikäisille hevosille. Sanni pääsee lähtemään numerolla 3 eli perusmatkan 3. radalta.

Päätös ilmoittaa Sanni Teivoon tehtiin vähän viime tipassa tiistain harjoitusravien jälkeen ja asiassa ratkaisi paljon se, että saman tallin Pimukka oli jo päätetty ilmoittaa Teivoon. Risto ja Antti Tupamäki olivat molemmat jo ehtineet lupautua ohjastamaan Teivossa muuta hevosta ja Ari Moilasellakin oli jo ajokki samaan sarjaan, joten Sannille piti löytää sopiva ohjastaja. Tehtävään valikoitui Markku ”Faari” Hietanen, jolla on vankka kokemus suomenhevosista ja hän osaa varmasti antaa hyvän arvion Sannin kunnosta kauden tässä vaiheessa. Teivosta Sannille haetaan lähinnä ehjää juoksua kauden avausstartissa, jotta saamme informaatiota siitä missä mennään hyvin sujuneen treenikauden jälkeen.

Tosin näkemystä Sannin kunnosta saatiin jo Mikkelissä 15.5. pidetyistä harjoitusraveista, joissa Sanni teki Riston ohjastamana hyvän laukattoman juoksun 1.40,0-sarjassa. Risto oli tammaan tyytyväinen, mutta sanoi sen ravin olleen vielä vähän haparoivaa ensimmäisellä 500 metrillä. Toisen kierroksen se ravasi jo varmemmin. Oheisessa videossa Sanni ravaa keulassa hyvällä tyylillä ensimmäisen kierroksen jälkeen

Harkkareissa pidettiin varsinaisten lähtöjen jälkeen vielä autolähtöharjoitus, johon Sanni osallistui ja toimi siinä hienosti. Harjoituksessa lähetysauto lähti liikkeelle ns. pitkän kiihdytyksen lähtöpaikalta eli n. 350 m ennen takasuoran lähtöpaikkaa. Tosin auto ei heti lähtenyt kiihdyttämään, vaan ajoi ensin kierroksen hyvin hiljaista vauhtia radan ympäri, jotta harjoitukseen osallistujat saavat ottaa tuntumaa siivekkeiden lähellä juoksemisesta, ja sitten kierroksen päästä auto kiihdytti pois hevosten edestä, kuten oikeassa autolähdössä. Auton lähtiessä liikkeelle Sanni juoksi n. 3-4 valjakon mittaa siivekkeiden takana ja siitä Risto antoi Sannin vähitellen mennä lähemmäksi siivekkeitä kunnes ”lähtötilanteessa” Sanni oli vain n. puolen valjakon etäisyydellä siivekkeistä. Sanni tosin otti lyhyen lähtölaukan, mutta putosi pian takaisin raville. Risto oli Sannin suoritukseen tyytyväinen ja arveli, ettei autolähetyksessä olisi tositilanteessa mitään ongelmaa. Ohessa ”historiallinen” video Sannin ensimmäisestä lähestymisestä auton taakse. Jännitystä oli ilmassa sillä Sanni on tunnetusti ollut erittäin pelokas kaikkia liikkuvia ajoneuvoja kohtaan. Onneksi mukana oli myös toinen hevonen joka näytti hieman mallia Sannille.

Hevoset ovat hyvin oppivaisia eläimiä ja Sanni on aikuistunut talven aikana. Myös katoksella Sanni käyttäytyi rauhallisemmin kuin viime vuonna, joten nyt olemme varmasti paremmassa tilanteessa aloittamaan kilpailukautta kuin vuosi sitten.

Se tositilannekin autolähdössä on tulossa pian, sillä Sanni on tarkoitus ilmoittaa Mikkelissä tiistaina 5.6. ajettavaan Varsakunkku-suurkilpailun 5-vuotiaille tammoille tarkoitettuun karsintaan, joka siis juostaan autolähetyksellä 2100 m matkalla. Varsakunkun finaali ajetaan volttilähtönä niin ikään Mikkelissä StMichel-viikonloppuna siten, että viisivuotiaat hevoset kilpailevat samassa lähdössä mutta oriit ja ruunat lähtevät 20 m takamatkalta tammoihin nähden. Seuraavassa blogissa käymme tarkemmin läpi kilpailun sääntöjä ja ennakkotunnelmia.

Tämän vuoden ja koko kimpan päätähtäinhän Sannilla on kuitenkin syyskuussa Villinmiehen Tammakilpailussa. Sitä ennen Sannin kanssa on suunnitelmissa (jos kaikki menee hyvin) kilpailla tasaisesti kesän ajan. Siispä katseet kohti jännittävää ravikesää!

Iloisin terveisin,

Marita