Villit tammat blogi – 1/2016

Tammikuu on jo päättymässä ja päivät ovat selvästi pidentyneet. Vaikka talvea on vielä jäljellä, ovat pahimmat pakkaset toivottavasti jo ohi tältä talvelta. Niiden pahimpien pakkasten aikaan tammoja ei treenattu laisinkaan, vaan ne saivat tyytyä päivittäiseen lyhyeen tarhaamiseen. Näin säiden lauhduttua niitä on jälleen päästy treenaamaan säännöllisesti ja ajopaikat ovat mitä mainioimmassa kunnossa.

Saarijärven jäällä tammoilla on päästy ajamaan ihan suunnitelmien mukaan. Saarijärvi on aivan kartanon vieressä ja tallin pihasta sinne on matkaa noin sata metriä. Jäätynyt järvi on ajopaikaksi vallan mainio, sillä jäätynyt vesi on alustana tasainen ja selvästi joustavampi kuin jäätynyt hiekkatie. Toki jäällä liikkuminen vaatii hevoselta hyvää pitoa liikkumiseen, ja siksi tammoilla on kengissään hyvät hokit.

Luntakin on satanut aika lailla, mutta tallin ajoreittejä ei ole aurattu vaan tallin ”jokapaikanhöylä” Ripatin Topi on ajellut niitä traktorilla tampatakseen sataneen lumen polanteeksi, joka muodostaa sopivan joustavan alustan treenaamiseen ja pysyy hyvänä pitkään.

Tammat on nyt myös hierottu ensimmäisen kerran ja hierojana toimi Maria Luhtala, joka on myös kimpan jäsen. Maria on mikkeliläinen pitkän linjan raviharrastaja, joka on kouluttautunut hevoshierojaksi muutamia vuosia sitten. Hän tulee vastaamaan villien tammojen lihashuollosta kimpan ajan ja hoitaa tammoja tasaisin väliajoin. Hierontaraportit löytyvät etäseurantapalvelusta ja ne ovat erittäin visuaalisia ja muutenkin mielenkiintoista luettavaa. Suosittelen kaikille!

Maria kävi läpi ja hieroi kummankin tamman lihakset kauttaaltaan. Niin Sanni kuin Dianakin käyttäytyivät hienosti hierottavana ollessaan, vaikka molemmille toimenpide oli aivan uusi kokemus. Mitään huolestuttavaa lihaskireyttä ei kummaltakaan löytynyt, mutta Dianalla oli vähän kireyttä lavoissa ja muualla etupäässä, varmaankin kasvupyrähdyksen liikkeisiin aiheuttaman ylimääräisen rasituksen jäljiltä. Diana saikin hieronnan lisäksi kevyttä venyttelyä etujalkoihin.

Dianan venyttely

Dianan venyttely

 

Hevosella, kuten ihmiselläkin, hieronnan tärkeimpiä vaikutuksia ovat aineenvaihdunnan ja verenkierron vilkastuminen sekä rasituksesta palautumisen nopeutuminen. Lihashuolto on tärkeä tekijä treenin onnistumiselle, ja hyvällä lihashuollolla voidaan estää monien vammojen syntymistä ja sen avulla voidaan huomata alkavat kipeytymiset jo aivan alkuvaiheessa.

 

 

Ensi viikon sunnuntaina onkin sitten aika tavata tammat ensimmäistä kertaa ihan livenä ja muutenkin tutustua tammojen taustatiimiin ja tietenkin monipuoliseen omistajaporukkaan. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle!

Hevosterveisin

Marita