Hevoskimppa on nyt virallisesti alkanut

Veikan kartanon villit tammat –hevoskimppa on nyt virallisesti alkanut, joten on aika avata sekä kimpan toiminta että oma bloggaajan urani. Blogeissani pyrin käsittelemään hevostemme elämää ja kehitystä monipuolisesti, jotta myös uusille hevosenomistajille aukeaa paremmin kuinka moniulotteista nuorten hevosten valmentaminen ja kehittäminen on. Blogeja ilmestyy noin kahden viikon välein ja aihetoivomuksia saa laittaa minulle vapaasti. 

Tammat Sanni (Satinkuti) ja Diana (R.R. Diana) kääntyivät uutena vuotena kolmevuotiaiksi. Tammikuun ensimmäinen päivä on hevosten ”virallinen” syntymäpäivä, jolloin kaikkien hevosten ikä muuttuu vuotta vanhemmaksi. Sanni ja Diana ovat molemmat syntyneet toukokuussa, joten pikkuvarsoina ne ovat saaneet nauttia pitkästä laidunkesästä emiensä hoivissa. Suomenhevosilla ikäluokkakilpailuja ajatellen varsan syntymäkuukaudella ei ole tosin niin suurta merkitystä kuin lämminverisillä. Tämä siitä syystä, että suomenhevoset pääsevät aloittamaan kilpailu-uraansa kolmevuotiaina, ja niiden tärkeimmät kilpailut koittavat vasta nelivuotiaina ja vanhempina, joten niillä on hyvää aikaa kasvaa ja kehittyä.

Sanni ja Diana on nyt myös mitattu. Sanni on säkäkorkeudeltaan 150 cm ja lautaselta 151 cm.

Sanni 1/2016

Sanni 1/2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Diana on säkäkorkeudeltaan 145 cm ja lautaselta peräti 150 cm. Dianalla onkin hurjan kasvupyrähdyksen vuoksi ollut ravi takapäästä hieman epärytmikästä ja sen kanssa mennään nyt varovasti, kun kasvu on kesken noin pahasti.

 

Diana 1/2016

Diana 1/2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Nuorilla hevosilla tuollaiset kasvupyrähdykset ovat aivan normaaleja ja tapahtuvatkin juuri niin, että takapää kasvaa ensin ja etupää ottaa sen sitten kiinni. Kasvupyrähdys kuitenkin sanelee aika lailla sen, kuinka paljon ja kovaa varsaa voidaan siinä vaiheessa treenata. Säännöllinen, rauhallinen liikutus on tarpeen siihen asti, kunnes kasvu tasaantuu ja raviin löytyy taas rytmiä. Tammojen arvioidaan kasvavan n. 155-160 cm korkuisiksi säkäkorkeudeltaan eli niistä näyttää tulevan keskikokoisia rotunsa edustajia. Aikuinen hevonen on yleensä aika lailla saman korkuinen lautaselta kuin säältäkin, toki lautaskorkeus voi helposti olla sentin enemmän tai vähemmän kuin säkäkorkeus.

Lumen vähyyden (kovat tiet) ja kovien pakkasten vuoksi tammat saivat hieman helpomman jakson tammikuun alkupuolella. Nyt tammat ovat päässeet viilettämään järven jäälle tehdylle radalle ja kilometrejä ehtii vielä tulla mukavasti tammikuussa. Tammoilla on tällä hetkellä neljä ajopäivää viikossa, jotka ovat yleensä maanantai, tiistai, torstai ja perjantai. Niitä ajetaan yhdessä ”treeniparina” noin 7-12 km hölkkälenkkiä hieman päivän mukaan vaihdellen. Valmentaja on alustavasti suunnitellut, että ehkä helmikuussa niillä alettaisiin ajaa kerran viikossa reippaampaa vauhtia, mutta varsinaista hiittaamista se ei vielä tässä vaiheessa olisi. Vapaapäivinään tammat saavat ulkoilla tarhassa ja seurata pihan tapahtumia yhdessä koko päivän, mutta toki ajopäiviinkin mahtuu tarhailua jossain vaiheessa päivää.

Tässä ensimmäinen blogi, toivotan kaikille mukavaa viikonloppua ja seurailkaa hevosten treenejä etäpalvelusta.

Hevosterveisin,

Marita