Mikkelin raviliigan Lady Adele kuntoutuksessa Stall Blombackessa

Raviliiga 2013 lähestyy loppuaan, kun hienosti menestyneet hevoset kääntyvät vuoden vaihteessa jo 5-vuotiaiksi. Liigan päättäjäisiä vietetään lauantaina 3.12 Killerillä 76-ravien yhteydessä. Vaikka kaikki liigahevoset ovatkin esiintyneet upeasti kilparadoilla, ei loukkaantumisilta ja vastoinkäymisiltä ole vältytty. Esimerkiksi Mikkelin huippusukuinen Lady Adele joutui päättämään kauden kesken loukkaantumisen vuoksi.

Hevoset ovat huippu-urheilijoita kuten ihmisinekin ja väistämättä loukkaantumisen kuuluvat ”taudin kuvaan”. Tehokas harjoittelu ja kilpailut sekä sen mukana tuleva rasitus altistavat jänteitä, jalkoja, lihaksistoa ja koko elimistöä loukkaantumisille. Ihmispuolella säännöllinen kuntoutus on ollut jo pitkään huippu-urheilijoiden käyttämä tapa nopeaan toipumiseen ja vammojen ennalta ehkäisyyn. Myös urheiluhevosten kuntoutus on verrattavissa  huippu-urheilijoiden vastaavaan ja se onkin yleistymässä myös Suomessa. Kuntoutuksen vaste esimerkiksi hankosidevammojen hoitoon on todettu erittäin hyväksi ja joidenkin tutkimuksien mukaan hevosten kuntouttaminen on jopa tehokkaampaa kuin ihmisten. Ehdoton etu verrattuna perinteiseen levon ja ajan kautta tapahtuvaan toipumiseen on  paitsi huomattavasti lyhyempi toipumisaika niin myös kuntoutuksen ennalta ehkäisevä vaikutus. Tämä tarkoittaa sitä, että kokonaisvaltaisella hoito-ohjelmalla ei pelkästään paranneta vammaa, vaan vahvistetaan hevosta monipuolisesti jolloin uudelleen vammautumisen riski pienenee ja parhaimmillaan hevonen palaa treeniin vahvemmassa kunnossa kuin ennen varsinaista loukkaantumista. Monet valmentajat näkevät tämän mahdollisuuden ja siksi esimerkiksi Mikkelin raviliigan valmentaja Jani Ruotsalainen toi Lady Adelen kuntoutukseen Stall Blombackeen. Hän on käyttänyt Stall Blombacken palveluita jo aikaisemminkin muille kilpahevosilleen ja yhteistyö on toiminut loistavasti.

Mikkelin raviliigalaiset eli Allin talli pääsi tutustumaan Lade Adelen kuntoutukseen sunnuntaina 27.11. Päivän aikana Alli kävi kävelemässä vesimatolla, lisäksi sille annettiin GameReady kylmäkompressiohoitoa sekä infrapunaan perustuvaa lämpöhoitoa. Tämä onkin Allin normaali päiväohjelma, jonka lisäksi tamma saa jo liikettä kärryistä. Kokonaisvaltainen kuntoutus ja riittävä liikunta takaavat sen, että peruskunto ei pääse laskemaan kuntoutusjakson aikana vaan lihakisto ja elimistö ovat valmiita kovempiin treeneihin. Kun treenivastus kovenee niin toki kuntoutusta jatketaan valmennuksen ohella ja hevosen edistymistä seurataan tarkasti.

Lady Adele vesimatolla

Lady Adele vesimatolla

Lady Adele

Lady Adele ja Allin talli

Miten Allin kuntoutus on sitten edennyt? Lyhyesti sanottuna erittäin hyvin, kuten monilla muillakin ”potilailla”. ELL Antero Tupamäki kontrolloi säännöllisesti kuntoutettavia hevosiamme ja viimeisen kontrollin perusteella paluu kilparadoille on mahdollista jo helmi-maaliskuussa, joten positiivisia uutisia on kerrottavana näin ennen liigan päättymistä. Toki pitää muistaa, että tilanne saattaa olla toinen kun aloitetaan kovemmat treenit, mutta tämän hetken arvioiden mukaan mahdollisuus palata talvella kilparadoille on huomattavasti suurempi kuin vamman alkuvaiheessa arvioitiin. Positiivisten uutisten johdosta suunnittelemme Allin Tallilaisille jatkokimppaa, joka kestää 2 vuotta. Kimppaan pääsee osalliseksi myös muutkin kuin ”vanhat omistajat”. Kimpan ideana on nauttia monista elämyksistä tämän upean hevosen parissa ja ensisijaisesti palata entistä ehompana radoille, mutta myös vaihtoehtoisesti astuttaa tamma keväällä ja näin ollen kimppa toimisi myös tulevan varsan kasvattajana. Kimpan toteutumisen edellytyksenä on se, että vähintään 30 osakasta on kiinnostunut tekemään Allista ostotarjouksen.

Joka tapauksessa Allin, kuten muidenkin raviliigahevosten osalta seuraavaksi tehdään varsinainen ELL myyntitarkastus, joka julkaistaan Raviliigan sivuilla. Tämän jälkeen toivotamme ostajaehdokkaat tervetulleiksi Veikan kartanoon tutustumaan Alliin sunnuntaina 11.12!