Villit tammat blogi – Kevätaurinkoa ja lantapusseja

Täällä Mikkelissä on vielä paljon lunta ja Veikassa ovat vallinneet hyvät talviset olosuhteet Sannin ja Dianan treenaamiseen. Treenit ovat sujuneet hyvin, ja tammojen ”lepoviikolla” niille on kertynyt mukavasti painetta ohjiin. Tammojen treeniohjelma on ollut sellainen, että kolmena viikkona niitä ajetaan neljästi viikossa, ja neljännellä viikolla niille tulee yksi ajokerta vähemmän. Kevään edetessä on tarkoitus siirtyä kerran viikossa ajettavaan intervalli-harjoitukseen, jossa ajetaan muutamia vetoja reippaampaa vauhtia. Ensimmäisen intervallin vauhdit ja sykkeet kommentteineen onkin jo nähtävissä etäseurannassa. Diana on myös alkuvuoden aikana kasvanut sopivasti lisää korkeutta, ja näyttää nyt jo paljon sopusuhtaisemmalta kuin muutama kuukausi sitten. Päivien piteneminen on myös saanut tammat aloittamaan pitkän talvikarvan karistamisen. Keväisiä kuvia tammoista luvassa lähipäivinä.

Treenaamisen lisäksi tammojen elämään on mahtunut muutakin toimintaa. Muutamia viikkoja sitten Sannille ja Dianalle suoritettiin loishäätö matolääkkeellä. Madotuksen alla Kaisa joutui seurailemaan tammoja vielä tavallistakin tarkemmalla silmällä, jotta hän saisi niiden painon arvioitua rakenteen ja korkeuden huomioiden. Matolääkkeen määrä nimittäin annostellaan hevoselle sen painon mukaan.

Ennen matolääkkeen antamista tammoilta oli kuitenkin otettu lantanäytteet, ja lähetetty ne laboratorioon madonmunamääritystä varten. Lantanäyte otetaan siten, että aamulla otetaan hevosen karsinasta mahdollisimman tuoreen näköinen pökäle, joka pakataan minigrip-pussiin laboratorioon lähettämistä varten. Ja hevosen nimi toki kirjoitetaan näytepussiin, jotta tutkimuksen tulokset kohdistuvat oikeisiin hevosiin.

Näytteen tutkimisen jälkeen laboratorio lähettää vastauksen siitä, millaisia löydöksiä lannasta löytyi ja kuinka paljon. Mikäli madonmunien määrä näytteestä ylittää epänormaaliksi katsotun raja-arvon, on kyseiselle hevoselle syytä antaa löydöksen mukainen matolääkitys. Hevosellahan voi olla useita erilaisia matoja ja eri loisiin tepsivät eri lääkkeet.

Nuoret hevoset on hyvä madottaa kaksi kertaa vuodessa, eli keväällä ennen laidunkautta ja syksyllä kun maa on jäätynyt. Vanhemmille hevosille on jo kertynyt vastustuskykyä loisia vastaan, joten niitä voidaan madottaa tarvittaessa, eli niiltäkin kannattaa ottaa lantanäyte samalla kertaa kuin tallin nuoremmilta asukkailta ja lääkitä sitten, mikäli näytteestä löytyy liikaa madonmunia.

Nyt on siis madotus suoritettu, ja pian tammat ovat sileällä karvalla, joten kevään on hyvä alkaa!

 

Terveisin,

Marita