Villit tammat blogi – Loppukesän kuulumisia

Terve,

Jälleen on aika päivittää Villien tammojen; Sannin ja Miinan kuulumisia blogin muodossa!

Meteorologit ovat ennustaneet kesän helteiden olevan nyt ohitse ja säiden viilenevän syksyä kohden, joten on aika luoda katsaus kuluneeseen lämpimään kesään. Koronakevään jälkeen ravikilpailutoiminta pääsi jälleen normaaliin vauhtiin, joten Satinkutikin on päässyt jälleen juoksemaan kilpaa. Sannin hieman yli 16000 € voittosumma vaikuttaa tehneen Sannista jossain määrin väliinputoajan sarjojen laadinnassa, mutta onneksi sopiviakin sarjoja on välillä löytynyt.

Vähästä starttimäärästä huolimatta Sannin kanssa iloa on kuitenkin tuonut tamman huima kehitys juoksuvauhdeissa, sillä valioaika auton takaa juostuna on kyllä tosi hieno meriitti. Tätä kirjoittaessani Sanni on ajallaan 24,8a sijalla 23. kaikkien suomenhevostammojen tämän vuoden autolähtöaikojen tilastossa. Aika komeaa, eikö vain? Sannilla on myös terveystilanne pysynyt hyvänä keväästä asti, mikä vauhtien paranemisen lisäksi on näkynyt sen ravin pysymisenä hyvänä ja rentona.
Sannille on ollut apua myös varusteiden löysäämisestä, sillä viime startissa hyvään vauhtiin Sannin ohjastanut Iikka Nurmonen jopa avasi siltä korvat kokonaan ja hienosti Sanni silloin vastasi pallojenkin poisvetämiseen. Heinä-elokuun kolmen kovan startin jälkeen tamma alkoi jo vähän laihtumaan ja on nyt saanut vetää vähän henkeä ja oleilla ihan laitumella, mutta tällä viikolla Kaisa on suunnitellut ottavansa Sannin takaisin treeneihin. Syksymmällä Sannilla on jälleen tarkoitus ajaa kilpaa ja mahdollisesti jatkaa starttaamista myös talven tullen.

Villimiina on osallistunut muutamiin harjoitusraveihin kesän aikana, sillä se on tarvinnut lisää rutiinia porukassa juoksemiseen. Harkkarilähdöissä Miinalle on välillä tullut paljon laukkoja, mutta rutiinia porukassa juoksemiseen saakin vain harjoittelemalla. Viime lauantain harkkareiden jälkeen Kaisa oli tyytyväinen Miinan suoritukseen, vaikka tamma juoksikin keulassa kolmen hevosen lähdössä eikä siten saanut oikein harjoitusta porukassa juoksemiseen. Toni Ripatin ohjastama Miina meni kuitenkin varmasti ravia koko matkan ja käyttäytyi katoksella rauhallisesti sekä palautui hyvin. Kaisa suunnittelee jo, että Miinalla voisi syksyllä ajaa jonkun lähdön, jos sopiva sarja löytyy. On toki arvoitus, miten Miina osaa juosta porukan keskellä, mutta ainakaan se ei enää ihmettele ihan kaikkea radan reunoilla näkyvää.

Kesään myös oleellisesti kuuluvia hevosenomistajien puutarhajuhlia vietettiin Veikan kartanossa StMichel-viikonloppuna kauniin kesäisessä säässä. Tarjolla oli totuttuun tapaan yhdessäoloa hyvässä seurassa, hevosten rapsuttelua ja herkullista ruokaa. Osa juhlijoista saapui paikalle jo aikaisin iltapäivästä seuraamaan raveja isolta näytöltä.

 

Aurinkoisia loppukesän päiviä toivottaen,
Marita

Villit tammat blogi – Ravikilpailut jatkuvat, Sanni ja Miina valmistautuvat startteihin

Tervehdys kimppalaisille! 

Nyt toukokuun alkupuolella ravikilpailutoiminta on ollut Suomessa keskeytettynä jo parin kuukauden ajan osana pyrkimyksiä estää korona-viruksen aiheuttaman epidemian leviämistä. Muutama päivä sitten Suomen Hippos ry saattoi kertoa toivotun tiedon ravikilpailutoiminnan aloittamisesta erityisjärjestelyin kesäkuun 1. päivästä alkaen. Lisäksi Hippoksen hallitus linjasi Maa- ja metsätalousministeriöltä saadun ohjeistuksen mukaan kuuden poikkeusoloihin valmistelevan ravikilpailutapahtuman järjestämisestä 18.5. alkaen.

Veikan väki ja tallin henkilökunta on ollut terveenä koko kevään ajan ja niin Sannin kuin Miinankin valmennusohjelmia on päästy toteuttamaan suunnitellusti. Sannin terveystilanne on nyt pysynyt parempana kuin se oli alkutalvesta ja tamma on myös rauhoittunut kovasti, kun se saa nyt riittävän usein ravata reippaasti. Sannilla ei ole vielä ajettu ”kilpailuvauhtista” hiittiä, mutta muuten se on starttivalmis, kunhan löytyy sopiva sarja. Kaisa on jo katsellut sille sarjoja ja Kaisan mukaan kesäkuun puolella onkin tarjolla sopivia sarjoja Sannille.

Miina on aikuistunut sen verran, että se ei enää ilman silmälappujakaan ihmettele hölkkälenkillä ihan jokaista kiveä ja kantoa, vaan keskittyy paremmin juoksemiseen. Miinan kanssa on keväällä myös käyty muutaman kerran Mikkelissä ratahiitillä, ja se on treenannut saman ikäisen tammakaverinsa Winottaren kanssa. Rataharjoituksissa Miinaa on koetettu saada keskittymään yhä enemmän juoksemiseen, eikä siltä ole vielä niin vauhteja vaadittu. Kaisa kertoi kuitenkin, että kotona hiittisuoralla Miina on kuitenkin pinkaissut helposti 1.40-vauhtisia pätkiä hyvällä tyylillä! Kaisan mukaan Miinalla olisi tarkoitus päästä starttaamaan loppukesästä, sillä Miina tarvitsee vielä lisää voimaa ja rutiinia radalla juoksemiseen. Parasta harjoitusta Miinalle olisi nyt päästä starttaamaan harjoitusraveihin ja treenaamaan siellä porukassa juoksemista, mutta se on kiinni siitä, kuinka ravirata pääsee harkkareita järjestämään.

Alla Kati Sepposen nappaamia hienoa kuvia Miinan ja Winotaren ratatreenistä viime viikolta. Miinan ohjissa oli Stall Blombacken tiimistä Harri Neuvonen. 

Terveisin,

Marita

Villit tammat blogi – Talliarki pyörii

Terve,

Tätä kirjoittaessani ravikilpailutoiminta on ollut Suomessa keskeytettynä reilun kahden viikon ajan osana pyrkimyksiä estää korona-viruksen aiheuttaman epidemian leviämistä. Keskeytys jatkuu tällä tietoa vielä lähes toukokuun puoliväliin, joten viime blogissa kerrottuja Sannin startti- ja Miinan harjoitusravisuunnitelmia päästään toteuttamaan joskus tulevaisuudessa.

Näissä poikkeusoloissakin talliarki on jatkunut Veikassa niin normaalina kuin mahdollista. Villit tammat Sanni ja Miina ovat pysyneet terveinä ja niitä on terveyden puolesta päästy treenaamaan säännöllisesti. Haastetta treeneihin on kuitenkin tuonut kelien vaihtelu. Kuluneella viikollakin täällä Mikkelissä on satanut lunta useina päivinä, millä on ollut vaikutusta suunniteltujen treenien toteutumiseen. Sen verran on maa jo alkanut lämmetä, että satanut lumi on yleensä sulanut pois jo saman päivän aikana.

Kuluneen viikon perjantaina Kaisa kävi Sannin kanssa hiitillä Mikkelin raviradalla ”päästämässä höyryjä”, sillä Sanni ei juuri välitä kävelemisestä ja ryhtyy helposti häsläämään, ellei se pääse aika ajoin juoksemaan reippaasti. Sanni ravasi hiitin n. 1.45-vauhtia ja Kaisa oli tyytyväinen sen esitykseen, sillä Sanni ravasi ihan hyvin ja käyttäytyi rauhallisesti ja mukavasti. Kaisan mukaan Sanni tuntui paremmalta ajaa kuin mitä se on ollut viime kuukausina.
Sannilla on rauhallisena pysymiseen haettu apua myös varusteista, sillä tammalla on viime aikoina välillä käytetty pullarinverkkoa niin hiitillä kuin myös kotona treenatessa. Pullarinverkko on turvan ympärille laitettava verkosta tehty pussi, joka kiinnitetään paikalleen päävehkeiden päälle korvien takaa kulkevalla hihnalla. Se ei pidetä niin kireällä, että se painaisi sieraimia, eikä se myöskään ole millään tavoin kiinni kuolaimessa tai ohjissa. Hevosella on turvassaan herkkiä tuntokarvoja, ja verkon kosketus tuntokarvoihin luo hevoselle vaikutelman ”pidättävästä” otteesta. Sannilla on edelleen käytössä tavallinen nivelkuolain, sillä pullarinverkon käyttäminen on vähentänyt tarvetta pidätellä sitä ohjista vetämällä. Stall Blombacken Facebook-sivuilla on upeita Kati Sepposen kuvia tästä hiittireissusta ja myös pieni videonpätkä. 

Miinan tilanne on aivan ok. Miinallekin ratatreeni tekisi hyvää, mutta perjantaina Mikkelissä kavioura oli sääolosuhteiden vuoksi sen verran epätasainen, että Kaisa ajoi sillä kotona. Toivottavasti säät lämpenevät ja rata kuivuu sen verran että Kaisa voisi ensi viikolla käydä Miinan kanssa radalla treenaamassa.

Molemmat tammat ovat saaneet myös säännöllistä lihashuoltoa ja hierontaa treenien välissä. 

Kesäaikaan on siirrytty jo ainakin kellon mukaan, joten toivotaan että lämpenevät kevätsäät tuovat pian mukanaan muutakin hyvää. Pidetään huolta toisistamme!

Terveisin, Marita

Villit tammat blogi – Sanni starttiin, Miina harkkareihin

Moi,

Otsikosta löytyy tärkeimmät uutiset, mutta niiden taustalla on tietysti paljon treenitunteja ja kuntoutusta sekä taitelua säiden armoilla. Hevosten treenaamisen ja monen muunkin asian kannalta kulunut talvi on nimittäin ollut mahdottoman haasteellinen. Milloin on satanut lunta, milloin vettä ja milloin on pakastanut kun maa on ollut paljaana. Onneksi Veikassa on vesimatolla voinut liikuttaa hevosia silloinkin, kun tiet ovat olleet liian kovia tai liukkaita. Viime viikkoina Veikassa on lumen puutteen takia päässyt lähinnä ajamaan kävelyä, mutta nyt siellä on päässyt muutamana päivänä ajamaan hölkkääkin. Treenimahdollisuuksia parantaa sentään se, että Mikkelissä ravirata on nyt remontoituna täysin käytössä, joten sinne pääsee halutessaan ajamaan hiittiä. Raviradan uusittua kaviouraa on jo testailtu raveissa niin vesi- kuin lumisateellakin, ja se pysyi hevosille turvallisena alustana sateisillakin keleillä.

Sanni Satinkuti on jälleen säännöllisessä treenissä hoitotoimenpiteistä johtuneen huilitaukonsa jäljiltä. Kaisa on jo alkuviikosta ehtinyt käydä raviradalla ajamassa sillä hiittiäkin. Sanni juoksi silloin tasavauhtista reipasta n. 3000 metriä ja Kaisan mukaan tamma ravasi rennommin kuin aiemmin. Kaisa suunnitteli, että tamman voisi ehkä kuukauden sisään ilmoittaa starttiin, jos se pysyy näin hyvänä ja sille löytyy sopiva sarja.

Miina on treenannut hyvin koko talven ja sekin on jo käynyt raviradalla hiitillä. Miinan hiitistä jäi Kaisalle positiivinen fiilis, sillä Miina ravasi tosi hyvin, vaikka tamma ei ihan täysillä keskittynyt tekemiseen vaan vähän katseli kaverin tekemisiä. Miinan kanssa Kaisa suunnittelee harjoitusraveihin osallistumista hieman keväämmällä. Miinalle voisi tehdä hyvää käydä vielä kerran radalla hiitillä ennen harkkareita, joten sopiva aika voisi olla kolmen viikon päästä, eli 24.3. ajettavat harjoitusravit. Seuraavat harkkarit ajetaan Mikkelissä tosin jo ensi viikon tiistaina, mutta Kaisan mukaan ne ovat ehkä turhan pian Miinalle.

Siispä hyvillä mielin ajatukset kohti kevättä ja tammojen kilpailukauden avausta!

Lämpimin terveisin

Marita

 

 

Sanni hiitillä 2.3.2020 yhdessä 5v ruuna Brameen kanssa (Kuvat Kati Sepponen)

Villit tammat blogi – Katseet uuteen vuoteen

Kun kauden pääkilpailu Tammaderby on ajettu (Sanni 6.) ja joulukin ehti jo mennä, niin on aika kääntää kalenterissa vuosi 2020 esille. Nyt on vielä hyvä hetki muistella kuluneen vuoden tapahtumia, joista päällimmäisenä on edelleen suuri suru ja hienot muistot Ristosta.  Kaisan isän ja Satinkutin vakikuski Riston tapaturmainen menehtyminen toukokuun puolivälissä on varjostanut kimpan vuotta. Risto oli tärkeä ja pidetty osa Villien tammojen tiimiä, niin raveissa kuin ravien ulkopuolellakin.

Risto ja Sanni Villinmiehen tammakilvan finaalissa kesällä 2018

Satinkutin eli Sannin kilpailukausi oli vähän rikkonainen ja kaikkiaan se juoksi 10 kertaa kilpaa tänä vuonna. Paras autotulos sivusi Sannin 5v kauden ennätystä 29.1a, mutta volttilähetyksellä ennätys parani tänä vuonna selvästi lukemiin 29.0. Tämän tuloksen Sanni noteerasi Heinäkuun alussa Kaustisen Totina-ajossa, jossa tammamme oli 4. Kaiken kaikkiaan Sanni tienasi radoilta tällä kaudella 2140 € ja sen uran tienestit ovat nyt tasan 16 000 €. Vaikka kausi oli rikkonainen niin onneksi tammalle ei sattunut mitään vakavaa loukkaantumista, mutta sillä on ollut pieniä terveysmurheita pitkin kautta. Osasyynä tähän on myös Sannin hätäinen luonne, sillä hevosella henkinen jännittäminen aiheuttaa helposti myös lihaksiston kiristymistä, jota ongelmaa on korjattu hieronnalla. Tänä vuonna uutena asiana treeneihin otettu laukkavetojen ajaminen on tosin tuonut Sannille enemmän rentoutta liikkeisiin. Voidaan sanoa, että Sanni on kehittynyt koko ajan hitaasti, mutta varmasti. Toivotaan että tulevalla kaudella tamma ottaa jälleen harppauksen eteenpäin!

Miinan kanssa on edistytty toivotusti ja suunnitellusti, sillä se suoritti opetuslähdön sekä hyväksytyn koelähdön ja sai tästä 600 € palkinnon. Ravipaikalla Miina käyttäytyi kaikin puolin hienosti eikä edes pelännyt yhtään radanhoitokalustoa. Alkutalven treenit ovat Miinalla menneet hyvin vaikka hankalat kelit ovat välillä vaikeuttaneet ajopaikkojen kunnossapitoa.

Sekä Sanni että Miina rokotettiin kuluvalla viikolla ja samalla ne taivuteltiin ja molemmat saivat kevyen lääkityksen niveliin. Tammat saivat siis hieman vapaata treenistä joulun aikaan ja nyt tammikuussa on tarkoitus treenata tiukasti kohti vuoden 2020 kilpailullisia haasteita. Kaisa on myös katsellut tammikuun sarjatarjontaa ja kuun alkupuolella näyttäisi Kuopiossa olevan Sannille sopiva, tammoille rajattu sarja, joten Sannin 7v kausi alkaa mahdollisesti paljon aikaisemmin kuin edelliset kilpailukaudet. Miinalla keskitytään talvi nousujohteiseen treeniin, jotta se olisi valmis starttaamaan keväällä ja viemään 4v kauden kunnialla läpi.

Pääsivätpä Sanni ja Miina mukaan myös Etelä-Karjalan Ravinaisten ensi vuoden vuosikalenteriin, jossa on kuvia monipuolisesti erilaisissa tehtävissä toimivista hevosista. Sanni ja Miina ovat huhtikuun hevosia yhdessä kahden muun ravurin kanssa Eijan ottamassa kauniissa valokuvassa.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Terveisin, Marita

Tuletko töihin meille?

Etsimme tallityöntekijää vakituiseen työsuhteeseen! Jos olet kiinnostunut laita vapaamuotoinen hakemus info@stallblombacke.com Lisätietoja: Kaisa Tupamäki-Kukkamo 040-747 6098

Hevosvalmennus ja -kuntoutuskeskus Stall Blombacke sijaitsee maalaisidyllisellä Veikan Kartanon alueella Mikkelin Rämälässä. Tallissa on parikymmentä karsinapaikkaa ja lisäksi pihattopaikkoja. Toimintamme keskiössä on yksilöllinen ja laadukas hevoskuntoutus sekä ravivalmennus. Työskentelemme avoimesti ja asiakaslähtöisesti, käytämme mm. Protreenari etäseurantapalvelua ja olemme aktiivisia some-kanavissa. Asiakkainamme ovat niin harrastajat kuin ammattilaiset ympäri Suomea. Katso esittely täältä

Villit tammat blogi – Tammaderby 2019

Alkavalla viikolla Villit tammat kimpalla on edessään vuoden päätähtäin, eli Satinkutin osallistuminen Killerillä juostaviin Tammaderbyn karsintoihin. Sannin osalta koko kausi on oikeastaan tähdätty tähän kilpailuun ja terveystilannetta on vaalittu huolella. Finaaliin pääsyyn tammallamme on realistiset mahdollisuudet, sillä hieronta ja nousujohteinen treeniohjelma ovat terävöittäneet Sannin otteita, kuten parin viikon takainen Lappeenrannan startti osoitti. Täysin suunnitelmien mukaan valmistautuminen ei ole kuitenkaan sujunut, sillä ajopaikat ovat olleet viime aikoina todella kovia, joten korvaavaa harjoittelua on tehty paljon vesimatolla ja vauhtiajo on jäänyt vähiin. Mikäli finaaliin selvitään niin varmasti tämä karsintastartti vie hevosta taas eteenpäin. Finaalissa Sannilla olisi puolustettavanaan viime vuoden hieno 3. sija. 

Tammaderby on varsin tuore ikäluokkalähtö, sillä tämä vuosi on vasta kolmas kerta, kun kilpailu ajetaan. Se on tarkoitettu 5-6 –vuotiaille suomenhevostammoille ja siihen on osallistumisoikeus hevosilla, joista on maksettu kaikki ennakkomaksut Derbyyn ja ennakkomaksu Tammaderbyyn. Ensimmäisenä kilpailuvuonna, eli 2017 kilpailu ajettiin ilmoittautuneiden vähyyden vuoksi suoraan finaalina ja silloin sen voitti lähdön vähiten pelatuimpiin hevosiin kuulunut B. Violetta Jukka Torvisen ohjastamana. Viime vuonna tarvittiin jo 2 karsintalähtöä ja finaalin voitti Haitek ohjaksissaan Jani Ruotsalainen, Sanni siis sijoittui tuossa lähdössä upeasti kolmanneksi. 

Tänä vuonna karsintalähtöihin osallistuvien tammojen ikäjakauma on hyvin tasainen, eli karsintoihin osallistuu 8 5-vuotiasta ja 8 6-vuotiasta tammaa. Karsintoihin osallistuvien tammojen kilpailukokemuksen määrä vaihtelee suuresti, sillä pienimmällä starttimäärällä mukaan lähtee Kaino Helmi (9 starttia) ja suurimmalla Isosalon Kiira (44 starttia). Vieskerin tytär Kaino Helmi on kuitenkin pienellä starttimäärällään ehtinyt kerätä huiman 18 450 € voittosumman, josta pääosa on ansaittu Villinmiehen tammakilvan 2. sijalla tänä vuonna. Myös tämän vuoden Villinmiehen tammakilvan voittaja Lumi Oosa osallistuu karsintoihin. Samoin mukana on viime vuonna Villinmiehen tammakilvan voittanut Huima Lento, jonka kanssa Sanni on useasti kilpaillut samassa lähdössä.

Killerin raviradan erikoisuus on Open Stretch –kaista , joka tarkoittaa loppusuoralla käytössä olevaa sisäradan sisäpuolella olevaa kaistaa. Viime vuonna Haitek pyyhälsi voittoon juuri Open Strechiä käyttäen. Sannillekin oli ko. kaistasta silloin hyötyä, sillä Sanni oli taivaltanut lähes koko matkan neljäntenä sisällä, ja kun loppusuoran alussa Verna Illuusia siirtyi Sannin edestä toiselle radalle ja Haitek lähti kirimään Open Strechiä, vapautui Sannille sisäradalla kiritilaa, jonka Sanni hienosti käytti hyväkseen.

Tammaderbyn finaali ajetaan marraskuun 23. päivänä, molemmista karsinnoista kuusi parasta tammaa saa paikan loppukilpailussa, jossa 1. palkinto on mukavat 15 000 €. Finaalin aikaan talvinen kengittä ajamisen kielto on silloin jo voimassa. Sanni on tosin yhtä viime toukokuussa juostua starttia lukuun ottamatta kilpaillut aina kengät jalassa, joten Sannin varustukseen kiellolla ei olisi merkitystä.

Toivottavasti kimppalaisia nähdään radanvarressa kannustamassa Sannia kohti vuoden päätavoitetta eli Tammaderbyn 2019 finaalia.

Tuurit mukaan karsintaan Sannille, tallitiimille ja kuski Ari Moilaselle!

Terveisin, Marita

Villit tammat blogi – Lihashuoltoa, startti ja opetuslähtö

Veikan kartanon villit tammat hevoskimppa koostuu kahdesta suomenhevostammasta Satinkuti eli Sanni (6 v) ja Villimiina eli Miina (3v). Tämä blogisarja seuraa tammojen elämää Veikan kartanossa Mikkelissä ja niiden harjoittelua ja kilpailu-uraa.

Lihashuolto tulee jälleen olemaan tärkeässä osassa valmisteltaessa Sannia kauden päätavoitteeseen, eli marraskuussa ajettavaan Tammaderbyyn. Viime vuonnahan Sannin upeaa suoritusta (Finaalin 3.) Tammaderbyssä auttoi paljon se, että sitä oltiin hieromalla saatu rennommaksi ja ravaamaan paremmin. Sannia on tänä vuonna hierottu keskimäärin kerran kuussa.
Lihashuollosta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lähinnä hierontaa, mutta lihaksiston hyvinvointiin vaikuttavat myös esimerkiksi hevosen ruokinta, nesteensaanti, varusteet, loimitus kylmällä tai sateisella säällä, liikevirheet ja rakenteelliset heikkoudet. Treenikaudella lihashuoltoa ei tule unohtaa, sillä silloin se on vähintään yhtä tärkeää jollei tärkeämpää kuin kilpailukaudella. 

Stall Blombackessa hevosten lihashuoltoon kiinnitetään luonnollisesti erityistä huomiota. Käytössä on vesikävelytysmatto, joka oikein käytettynä avaa lihaksistoa, lisäksi lämpöhoitoa annetaan infrapunapaneelilla ja jalkoja kylmätään GameReady kylmäkompressiolaitteilla. Hevosten hieronnasta ja laserhoidoista vastaa Equimintin Miia Hautajärvi. Lisätietoa hevoskuntoutuksesta ja laitteista löytyy täältä 

Miian mukaan hevosen lihaksistot ovat hyvin yksilöllisiä ja niihin vaikuttavat mm. rotu, sukupuoli, ikä, rakenne sekä erilaiset rakennevirheet. Hevosen temperamentti näkyy myös usein lihaksistossa, samoin sen treeni, mahdolliset loukkaantumiset jne. Hevosen lihasongelmat ilmenevät usein liikeratojen supistumisena. Hieronnan seurauksena saadaan lihasta rennommaksi ja pehmeämmäksi, joka näkyy ulospäin esimerkiksi hevosen suoruutena. Suora hevonen liikkuu tasaisesti ja symmetrisesti. Lihaksiston hyvinvointia parantaa myös hevosen riittävä verryttely ennen ja jälkeen harjoituksen tai kilpailun.

Perjantain lihashuoltohetki, Miia hieroo ja Miina nauttii

Meidän tammojen välisistä eroista Miia kertoi, että Miinan lihaksisto on vielä keskeneräinen nuoren hevosen lihaksisto, mutta kaikki hyvät elementit hevosessa ovat olemassa, eli sopiva koko, hyvä rakenne jne. Miinalla on lievää toispuoleisuutta etenkin takaosassa ja tätähän nuoren hevosen treenaaminen on; pyrkimystä suoristaa hevosta, joka on synnynnäisesti ”oikea- tai vasenkätinen”. Lisäksi kaikki varsa-ajan liukastumiset, pienet kolhut yms, vaikuttavat kehittyvään lihaksistoon.

Sannissa on usein melko paljon hierottavaa ja Miia uskoo, että siihen vaikuttaa ennen kaikkea tamman pään sisäiset asiat, eli jos Sanni ei olisi luonnostaan niin totinen treenattava niin moni asia olisi luultavasti helpompaa. 

Sanni ja Miina saavat hieronnan jälkeen myös aina elektrolyytipitoista mash-vettä kiitokseksi ja jotta lihaskalvot ja -kudokset saavat hieronnan jälkeen riittävästi nestettä tukemaan aineenvaihduntaa.  Miian yksilölliset ja tarkat hierontaraportit löytyvät Protreenarista omistajien iloksi.

Viikko jatkuu nyt todella jännittävissä merkeissä sillä Sanni starttaa tulevana tiistaina Jyväskylässä ja Miina juoksee torstaina opetuslähdön Jokimaalla, toivottavasti paljon omistajia nähdään radanvarrella kannustamassa! 

Syksyisin terveisin,
Marita

Villit tammat blogi – Syksyn tullen kohti Tammaderbyä ja koelähtöä

Veikassa pidettiin elokuun viimeisenä perjantaina poutaisessa säässä perinteiset hevosenomistajien puutarhajuhlat. Juhlien ohjelmassa oli talliin ja hevosiin tutustumista, juhlaväen toisiinsa tutustumista, ruokailu sekä sen jälkeen myös perinteeksi muodostuneet karaoketanssit vintillä. Estradille löytyi taitavia laulajia toinen toisensa perään ja tanssilattiallakin riitti vipinää, varsinkin Huugi-guugin aikana.

Molemmilla villeillä tammoilla, sekä Sannilla että Miinalla, on terveystilanne nyt hyvä ja niiden treenit ovat sujuneet toivotusti. Sanni on pikkuhiljaa palailemassa starttaamaan pieneltä sairastauoltaan. Sitä on jalkojen hoitamisen jälkeen treenattu laitumelta käsin ja se on jo ollut treeneissä aika paineissaan. Laitumella Sannin ja seuralaistensa Reipas Tähden sekä Apple Delicacyn meno on se sijaan ollut varsin leppoisaa. Sannin päätähtäin tälle vuodelle on marraskuussa Killerillä ajettava Tammaderby, jonka finaali ajetaan T75-päivänä ja mahdolliset karsinnat puoltatoista viikkoa aikaisemmin. Sannilla pitäisi vielä ajaa vetoja vauhtiharjoitteluksi ennen starttiin ilmoittamista, mutta Kaisan suunnitelmana on, että Sanni pääsisi starttaamaan 1-2 kertaa ennen Tammaderbyä. Sannille oli jo ehtinyt kasvanut talvikarvaa, joka on ehkä saanut sitä hikoilemaan vähän ekstraakin treeneissä. Sannin olon helpottamiseksi se klipattiin eli sen karvat ajetaan pois ensi viikolla.

Miina treenaa myös hyvin ja kulkee porukassakin nätisti. Hevonen on kehittynyt aimo harppauksin ehjän perustreenikauden ansiosta ja vaikuttaa oikein lupaavalta tapaukselta. Kaisa pohtii sen kanssa koelähdön ajamista jo nyt syksyllä, vaikka varsinainen kilpaileminen onkin tarkoitus aloittaa vasta ensi vuonna 4-vuotiaana. Tosin sen verran kipakka tapaus Miina on että ennen koelähtöä olisi hyvä käydä radalla vielä harjoituksissa, mutta kotirata Mikkeli on remontissa, joten sinne ei nyt voi mennä.  Mahdollisesti mennään siis ”harjoittelemaan” suoraan koelähtöön. Odotettavaa ja jännitettävää on siis luvassa!

Sanni poseeraa uudessa karvassa 10.9

Miina lenkillä 10.9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyvää alkavaa syksyä!
Terveisin, Marita

Villit tammat blogi – Kohti Kuninkuusravi viikonloppua

Sanni Satinkuti on palautunut hyvin Kaustisen startista ja pitkästä kuljetuksesta kisapaikalle. Kaisan mukaan Sannilla alkaa jo olla voimaa ja kuntoa sen verran, että se painaa hieman liikaa ohjille treeniajossakin. Tilannetta helpottaakseen Kaisa on ottanut Sannille treeniohjelmaan mukaan myös kävelytyksen vesikävelymatolla.

Kaisa on myös katsellut Sannille sopivaa seuraavaa sarjaa ja sellainen olisi tarjolla perjantain iltapäiväraveissa kuninkuusraviviikonloppuna eli elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Lahdessa. Sarja on suomenhevostammoille rajattu tasoitusajo 2140 metrin perusmatkalla ja sen pisin takamatka on rajattu enintään 50 000 € tienanneille tammoille. Pisimmän takamatkan rajaus enint. 50 000 € näytti ensilukemalta aika korkealta, mutta se itse asiassa rajaa pois lähdöstä Sannin oman ikäluokankin huipputammoja. Kimppamme unelma Sannin kohdalta on osallistuminen kuningatarkilpailuun, joten tämän vuoden oheislähtö käy hyvästä harjoituksesta tulevia vuosia varten.

Sannin kohdalla voisi jopa sanoa, että suku velvoittaa sitä pärjäämään kunkkariviikonloppuna, sillä sekä sen emä Milia että isä A.T.Eko ovat seppelöityjä kuninkaallisia. Onneksi Sanni ei itse niinkään piittaa ihmisten asettamista paineista vaan tekee kilpailuissa aina rehdisti parhaansa ja kehittyy koko ajan pienin harppauksin. Myös Miinan suvusta löytyy kunkkarikokemusta, sillä sen isä Frans osallistui kuninkuuskilpailuun peräti neljästi. Fransin paras saavutus kunkkareissa on vuodelta 2011 aloitusmatkan 2100 m voitto Tampereella. Tuona samaisena vuonna Miinan emän veli Villihotti voitti ravikuninkuuden! Myös Miinan emä Villisisko ja emänemä Hovi-Meeri olivat hienoja kilpatammoja, jotka myös voittivat suurkilpailuissa mutta kuningatarkilpailuun kumpikaan ei jostain syystä päässyt osallistumaan.

Miinalla on kaikki hyvin ja se on ollut laidunloman jälkeen jo muutaman viikon treenissä. Kaisan mukaan sen kanssa käydään tutustumassa Mikkelin ravirataan kunhan tutustumiseen löytyy sopiva aika sekä joku sopiva hevonen treenikaveriksi mukaan. Miinalle tekisi hyvää käydä tutustumassa rataan, mutta raviradalla elokuun alussa alkava rataremontti tuottaa hieman aikataulupainetta. Kaisalla on kuitenkin ajatuksissa se, että Miina suorittaisi syksyn aikana koelähdön, sillä Miina on jo esittänyt sellaisia otteita, että 3-vuotiaiden suomenhevosten koelähdössä vaadittu aikaraja 2.00,0 ei varmaankaan ole sille liian kova alitettavaksi.

Tätä kirjoitettaessa ei vielä ole tiedossa se, mitkä oriit ja tammat pääsevät Lahdessa kilpailemaan ravikuningas- ja ravikuningatartitteleistä, mutta varmaa on ainakin se, että kilpailu titteleistä on kovaa tänäkin vuonna. Suosittelen siis lämpimästi lähtöä Lahteen raveihin parin viikon päästä!

Hyvää kesän jatkoa ja tapaamisiin raveissa!

Terveisin,

Marita