Villit tammat blogi – Kohti kunkkareita

Tänä kesänä olemme saaneet nauttia helteisistä säistä koko viime kesän edestäkin ja kuluneen ravikesän urheilullinen taso on ollut huikea. Ja kuuman ravikesän huipennus on tietenkin edessä tulevana viikonloppuna kun Kuninkuusravit ajetaan Rovaniemellä.

Paljon kuninkaallista hehkua osuu myös Sannin osalle, sillä sen sekä emä Milia että isä A.T.Eko ovat seppelöityjä kuninkaallisia. Milia oli pienehköstä koostaan (säkäkorkeus 153 ja lautaskorkeus 152) huolimatta oman aikansa parhaita kilpatammoja, joka oli mukana monissa suurkilpailuissa ja osallistui myös Villinmiehen tammakilpaan aikanaan. Tamma kilpaili peräti viisi kertaa kuningartarkilpailussa ja sen suurin saavutus oli tietenkin Ravikuningattaren tittelin voittaminen Seinäjoella vuonna 2005. Seuraavana vuonna Milia kävi killpailemassa Pariisissa Vincennesissa ja oli hienosti kolmas Prix de Trotteurs Sang-Froidissa.

Sannin kanssa voimme vasta haaveilla tuollaisista saavutuksista, mutta silti tulee hieman kiusausta verrata Sannin ja emänsä suorituksia ikäluokkatasolla. Niin Sanni kuin emänsä Miliakin aloittivat kilpailemisen 4-vuotiaina. Milia juoksi ensimmäisellä kaudellaan 8 starttia, joista se voitti yhden ja saavutti ennätykset 33,1ake ja 34,4ke. Sanni sen sijaan starttasi kymmenen kertaa, joista se sai kaksi kakkossijaa ja ennätyksen 32,4ke.

5-vuotiaana Milia juoksi 21 starttia, joista se voitti viisi ja saavutti ennätykset 29,1ake ja 29,7ke. Sannin kausi tähän mennessä on käsittänyt viisi starttia, joista on tullut yksi kakkos- ja yksi kolmossija. Tässä vaiheessa Sannin ennätykset ovat 30,9ake ja 30,4ke, mutta niin hyviä otteita Sanni on esittänyt, että tähtiajan saavuttaminen on vain ajan kysymys. Kun vielä molempia yhdistää uran alkuvuosina paremminkin fyysisisyys kuin nopeus niin voidaan sanoa että yhtäläisyyksiä löytyy ja Sanni on emänsä vauhdista kuningatarkilpailua ajatellen.

Palataan vielä Varsakunkkuun, Sanni oli heti Mikkelin startin jälkeen kiimassa, joten tuokin saattoi hieman vaikuttaa suoritukseen ja siihen että Sannin meno oli hieman totuttua vaisumpaa. Tammaa käytetään varuilta vielä ensi tiistaina eläinlääkärin tarkastuksessa ja jos on tarvetta hoitaa jotain niin sitten hoidetaan. Elokuun loppupuolella Sannilla tähdätään taas starttiin ja valmistaudutaan Lappeen karsintoihin.

Tulevana viikonloppuna Tupamäen hevosperheellä on jälleen vankka edustus Kuninkuuskilpailussa. Sannin hovikuski Risto ohjastaa tammojen kilpailussa Niemen Ceciliaa ja oriiden kilpailussa Costelloa, joka lukeutuu kilpailun kuumimpiin suosikkeihin. Antti puolestaan on mukana oriiden kilpailussa Välkyn Tuiskulla. Myös päälähtöjen ulkopuolella riittää jännitettävää, sillä Sannin tallikaveri Hanski eli Hanslankari juoksee kilpaa molempina päivinä.

Aurinkoista ja jännittävää viikonloppua kaikille niin paikan päällä Rovaniemellä kuin kotikatsomoistakin kilpailuja seuraaville!

Terveisin,

Marita

 

Villit tammat blogi: Sanni mukana Totina-ajossa Kaustisella 6.7!

Villi tammamme Satinkuti eli Sanni matkustaa tulevana perjantaina 6.7. jälleen pitkän matkan Kaustiselle osallistuakseen siellä ajettavaan Totina-ajoon. 4000 € ykköspalkinnolla ajettava Totina-ajo on rajattu 5-6-vuotiaille suomenhevostammoille, joista oli maksettu vähintään ensimmäinen erä vuoden 2016 tai 2017 Pikku-Pelimanni-kilpailuun. Totina-ajo ajetaan illan 9. lähtönä ja siinä on mukana 11 lahjakasta tammaa, joista 4 on 5-vuotiaita ja loput 6-vuotiaita. Lähtö ajetaan tasoitusajona siten, että 5-vuotiaat juoksevat 2100 m ja 6-vuotiaat 2120 m. Lähtölista löytyy täältä.

Lähtö on hyvin kovatasoinen ja sen suurimmat voittajasuosikit lienevät 6-vuotiaat Ariitta ja Annin Vappu, joiden kummankin ennätys on kirjattu lukemaan 24,3aly. Sannimme on siis pysyttävä ravilla koko matkan ja lisäksi pystyttävä parantamaan ennätystään, jotta sillä on mahdollisuus päästä rahasijoille eli tässä lähdössä kuuden parhaan joukkoon. Onneksi tamma on palautunut hyvin viime reissusta ja treenannut hyvin sen jälkeen, joten sillä on kaikki hyvin tulevaa starttia varten. Tänään maanantaina Sanni sai vielä Miialta lihashuoltokäsittelyn. Ohessa videonpätkä hieronnasta, raportti löytyy sitten Protreenarista, joten kimppalaiset voivat käydä lukemassa miltä Sannin lihaksisto on tuntunut.

Tamma Totina, jonka mukaan kilpailu on nimetty, oli hyvä ja kestävä kilpahevonen, jonka kilpaura oli kaikkiaan 214 startin mittainen. Tummanpunaruunikon Totinan piktä kilpaura sai huipennuksensa vuonna 1991, jolloin se seppelöitiin Ravikuningattareksi Jyväskylässä, mutta se voitti aikanaan (1987) myös Villinmiehen Tammakilvan. Nyt jo edesmennyt Totina varsoi 9 kertaa ja sen menestyksekkäin varsa on peräti 264 (!) starttia ja ennätyksen 21,3aly juossut Totemi Rok. Totemi Rok osallistui moniin suurkilpailuihin, joista se voitti mm. Suomenhevosten Derbyn ja Huippujuoksijoiden Stayerajon.

Sannimme kilpaura on vasta aluillaan, mutta toivotaan, että sekin tulee olemaan pitkä ja menestyksekäs. Silti startti kerrallaanhan hevosen kanssa aina mennään, joten ryhtykäämme suuntaamaan katsettamme kohti perjantaita ja Kaustista!

Festivaaliterveisin,

Marita

 

Villit tammat blogi – Sanni Mikkelissä Varsakunkun karsinnassa

Huomenna tiistaina on upea ravipäivä tiedossa kaikille Villit tammat-kimpan osakkaille, sillä Sanni starttaa kotiradalla Mikkelissä uuden suurkilpailun Varsakunkun karsinnoissa. Kilpailussa ajetaan kaksi karsintaa 5-vuotiaille tammoille ja niin ikään kaksi karsinta oriille ja ruunille. Lisätietoja kilpailusta löytyy täältä.

5-vuotiaiden finaali on ohjelmassa St Michel sunnuntaina täällä Mikkelissä, jossa ykköspalkinto peräti 10 000 €. Finaali ajetaan tasoitusajona, tammat saavat 20 m etumatkaa oriita ja ruunia vastaan. Karsintalähdöistä saadaan pisteitä sijoitusten mukaan ja lopulta 8 eniten pisteitä saanutta tammaa pääsee kokeilemaan rahkeita 8 parasta oriita / ruunaa vastaan. Kun tosiaan karsintalähtöjä on vain kaksi, niin ikäluokan parhaat ovat jo huomenna viivalla Limuskan, Huima Lennon, Kömin Lennon ja Ypäjä Kevan johdolla. Monet tämän tiistain karsintalähdön osallistujat lienevätkin finalisteja myös Villinmiehen tammakisassa, joten nyt saadaan ensimmäisiä merkkejä siitä missä Sannin kanssa mennään suhteessa muihin. Kauden avausjuoksun ennätystuloksella 31,1 Sanni on tällä hetkellä ikäluokan 13. nopein tamma.

Sanni on palautunut Tampereen startista hyvin ja oletettavasti kyseinen startti on vienyt hevosta eteenpäin. Tamman treenit ovat sujuneet muutenkin suunnitelmien mukaan ja kaikki on kunnossa huomista ajatellen, joten lähdetään hakemaan mahdollisimman hyvää sijoitusta ja sitä kautta finaalipaikkaa.

Ensimmäinen tavoite on kuitenkin saada tamma ravilla matkaan, mikä ei missään nimessä ole itsestään selvää kun ensimmäistä kertaa ollaan kilpailutilanteessa auton takana ja vieläpä eturivin keskellä. Sanni ottaakin melko varmasti harjoituslähdön muutamaa minuuttia ennen starttia, sitä kannattaa jo seurata tarkasti. Sanni kengitystä on muutettu hieman edellisestä startista ja edelleen haetaan sitä parasta balanssia. Toisaalta ensimmäisten satojen metrien haparoinnissa ei niinkään ole kysymys kengityksestä vaan ennen kaikkea siitä, että Sanni jännittää edelleen starttitilannetta ja pyrkii hieman liian innokkaasti etenemään, jolloin kuskin pitää pidätellä laukan välttämiseksi. Tämä varmasti korjaantuu pikkuhiljaa kun rutiinia tulee lisää.

Toivottavasti mahdollisimman moni kimppalainen pääsee paikan päälle kannustamaan Sannia! Ja tietysti tammaa ja Kaisaa voi toki käydä morjestamassa myös tallialueella!

Terveisin, Marita

 

 

Villit tammat blogi – Kilpailut kutsuvat

Niin se talvi treeniajoineen vierähti ja kevät on siinä vaiheessa, että Sannin on aika aloittaa kilpailukausi. Se tapahtuu Teivossa ensi viikon tiistaina, eli 22.5., missä Sanni osallistuu illan toisena lähtönä ajettavaan kylmäverisille tarkoitettuun 2100 m volttilähtöön. Lähtö on täysi 16 hevosen lähtö, joka on avoin kaikenikäisille hevosille. Sanni pääsee lähtemään numerolla 3 eli perusmatkan 3. radalta.

Päätös ilmoittaa Sanni Teivoon tehtiin vähän viime tipassa tiistain harjoitusravien jälkeen ja asiassa ratkaisi paljon se, että saman tallin Pimukka oli jo päätetty ilmoittaa Teivoon. Risto ja Antti Tupamäki olivat molemmat jo ehtineet lupautua ohjastamaan Teivossa muuta hevosta ja Ari Moilasellakin oli jo ajokki samaan sarjaan, joten Sannille piti löytää sopiva ohjastaja. Tehtävään valikoitui Markku ”Faari” Hietanen, jolla on vankka kokemus suomenhevosista ja hän osaa varmasti antaa hyvän arvion Sannin kunnosta kauden tässä vaiheessa. Teivosta Sannille haetaan lähinnä ehjää juoksua kauden avausstartissa, jotta saamme informaatiota siitä missä mennään hyvin sujuneen treenikauden jälkeen.

Tosin näkemystä Sannin kunnosta saatiin jo Mikkelissä 15.5. pidetyistä harjoitusraveista, joissa Sanni teki Riston ohjastamana hyvän laukattoman juoksun 1.40,0-sarjassa. Risto oli tammaan tyytyväinen, mutta sanoi sen ravin olleen vielä vähän haparoivaa ensimmäisellä 500 metrillä. Toisen kierroksen se ravasi jo varmemmin. Oheisessa videossa Sanni ravaa keulassa hyvällä tyylillä ensimmäisen kierroksen jälkeen

Harkkareissa pidettiin varsinaisten lähtöjen jälkeen vielä autolähtöharjoitus, johon Sanni osallistui ja toimi siinä hienosti. Harjoituksessa lähetysauto lähti liikkeelle ns. pitkän kiihdytyksen lähtöpaikalta eli n. 350 m ennen takasuoran lähtöpaikkaa. Tosin auto ei heti lähtenyt kiihdyttämään, vaan ajoi ensin kierroksen hyvin hiljaista vauhtia radan ympäri, jotta harjoitukseen osallistujat saavat ottaa tuntumaa siivekkeiden lähellä juoksemisesta, ja sitten kierroksen päästä auto kiihdytti pois hevosten edestä, kuten oikeassa autolähdössä. Auton lähtiessä liikkeelle Sanni juoksi n. 3-4 valjakon mittaa siivekkeiden takana ja siitä Risto antoi Sannin vähitellen mennä lähemmäksi siivekkeitä kunnes ”lähtötilanteessa” Sanni oli vain n. puolen valjakon etäisyydellä siivekkeistä. Sanni tosin otti lyhyen lähtölaukan, mutta putosi pian takaisin raville. Risto oli Sannin suoritukseen tyytyväinen ja arveli, ettei autolähetyksessä olisi tositilanteessa mitään ongelmaa. Ohessa ”historiallinen” video Sannin ensimmäisestä lähestymisestä auton taakse. Jännitystä oli ilmassa sillä Sanni on tunnetusti ollut erittäin pelokas kaikkia liikkuvia ajoneuvoja kohtaan. Onneksi mukana oli myös toinen hevonen joka näytti hieman mallia Sannille.

Hevoset ovat hyvin oppivaisia eläimiä ja Sanni on aikuistunut talven aikana. Myös katoksella Sanni käyttäytyi rauhallisemmin kuin viime vuonna, joten nyt olemme varmasti paremmassa tilanteessa aloittamaan kilpailukautta kuin vuosi sitten.

Se tositilannekin autolähdössä on tulossa pian, sillä Sanni on tarkoitus ilmoittaa Mikkelissä tiistaina 5.6. ajettavaan Varsakunkku-suurkilpailun 5-vuotiaille tammoille tarkoitettuun karsintaan, joka siis juostaan autolähetyksellä 2100 m matkalla. Varsakunkun finaali ajetaan volttilähtönä niin ikään Mikkelissä StMichel-viikonloppuna siten, että viisivuotiaat hevoset kilpailevat samassa lähdössä mutta oriit ja ruunat lähtevät 20 m takamatkalta tammoihin nähden. Seuraavassa blogissa käymme tarkemmin läpi kilpailun sääntöjä ja ennakkotunnelmia.

Tämän vuoden ja koko kimpan päätähtäinhän Sannilla on kuitenkin syyskuussa Villinmiehen Tammakilpailussa. Sitä ennen Sannin kanssa on suunnitelmissa (jos kaikki menee hyvin) kilpailla tasaisesti kesän ajan. Siispä katseet kohti jännittävää ravikesää!

Iloisin terveisin,

Marita

Villit tammat blogi – Kevättä ilmassa

Kevät näyttää vihdoinkin saapuneen tänne Etelä-Savoonkin, sillä aurinko paistaa ja lumet sulavat hyvää vauhtia. Aurinkoinen oli myös pääsiäislauantai, jolloin Veikassa vietettiin Villien tammojen kevättapaamista hevosten rapsuttelun, makkaranpaiston ja iloisen seurustelun merkeissä.

 

 

 

 

 

Sannin juoksutyyliä ja –vauhtia ei sillä kertaa päästy ihastelemaan, sillä Sanni oli lyhyellä sairauslomalla päkiään tulleen polkeman takia. Polkema oli kovin kipeä, mutta onneksi päkiästä ei sentään iho mennyt rikki, vaan vamma oli enemmän mustelman tapainen.

Nyt Sanni on palannut treeneihin ja oli viikonloppuna ajossa ollut oikein pirteä. Yleisesti ottaen se on oikein hyvässä kunnossa ja on kerännyt vähän massaakin viime syksyyn verrattuna. Sanni on toistaiseksi tarhaillut yksin, koska sopivaa kaveria ei sille ole löytynyt. Sanni on sopuisa hevonen, joten kaverin olisi hyvä olla samanlainen.

Tällä viikolla eläinlääkäri Leena Sinnemaa tulee Veikkaan tekemään hevosille terveystarkastuksia ja hoitamaan niitä, joten hän saa samalla tarkastaa Sanninkin voinnin. Jos kaikki on ok, ja miksei olisi, niin Kaisa alkaa katsella Sannille sarjaa kilpailukauden avaamiseksi. Toukokuu olisi hyvä aika kilpailemisen aloittamiseen, jos vaan sopiva sarja löytyy. Mieluiten Kaisa ilmoittaisi Sannin nuorille tammoille rajattuun Tammasarjaan tai vaikkapa Nuorten sarjaankin, jotta Sanni pääsisi kilpailemaan oman ikäisiään hevosia vastaan. Suunnitelmissa on myös kokeilla Sannin kanssa autolähdön ajamista Mikkelin raviradalla harjoitusraveissa, mutta siitä enemmän sitten, kun päivämäärä varmistuu.

Keväisin terveisin, Marita

Villit tammat blogi – Sanni treenaa hyvin kohti kimpan päätavoitetta

Talvi on vierähtänyt jo maaliskuun alkupuolelle ja päivät pidentyneet huomattavasti. Viime viikkoina pakkaset ovat olleet kovin purevia, mutta elämä Veikassa on sujunut entiseen malliin, eli hevosia on treenattu ja ne ovat päässeet ulkoilemaan tarhoissaankin päivittäin, toki hieman lyhyemmän aikaa kuin normaalisti. Veikassa ovat ajopaikat olleet hyvässä kunnossa koko talven, joten tänä talvena ei Saarijärven jäälle aurattu jäärataa.

Sanni on ollut terveenä koko talven ja sen harjoitukset ovat menneet suunnitelmien mukaan. Sillä on ajettu pitkää lenkkiä vaihtelevissa maastoissa (video alla) ja sille on lisätty harjoitusvastusta aika-ajoin jarrukärryjen avulla. Myös vesimatolla Sanni on jumpannut säännöllisesti.

Nyt maaliskuussa Sannia ryhdyttiin ajamaan kerran viikossa terävämmin intervallityyppisesti (video alla). Sannin kanssa käydään tarpeen mukaan kevään aikana harjoitusraveissa Mikkelissä ja siellä kokeillaan myös jossain vaiheessa autolähtöjä.

 

Sanni käy kierroksilla kilpailuissa ja kuluttaa kilpailupäivinä normaalipäiviä enemmän energiaa, joten sitä on yritetty saada hieman lihomaan ja muutenkin fyysisesti ja henkisesti paremmaksi ennen uuden kilpailukauden aloittamista. Hevoshieroja Miia Hautajärven liityttyä Stall Blombacke tiimiin myös Sanni saa nauttia Miian fysioterapiapalveluista ja niistä tulee raportit protreenariin.

Kilpaileminen aloitetaan keväämmällä sen mukaan, milloin Sanni tuntuu hyvältä treeneissä. Sille pyritään ainakin aluksi löytämään tammasarjoja juostavaksi, sillä rahasarjoissa Sannin palkintosummalla vastassa on kovia ruunia ja oriita, joita vastaan kilpaileminen ei kauden alussa tunnut mielekkäältä. Tarkoitus on kilpailujen myötä kehittää tammaa kohti päätähtäintä eli Villinmiehen tammakisaa, joka ajetaan syyskuussa Lappeenrannassa.

Viime kimppatapaamisestamme on jo vierähtänyt aikaa, joten uusi tapaaminen on suunnitteilla perinteisen hevosenomistajien talvipäivän merkeissä. Se järjestetään pääsiäisen aikoihin keväthangilla, mutta tarkempi ajankohta varmistuu myöhemmin.

Terveisin,

talven selän taittumista odotteleva Marita

 

Stall Blombacke ja Equimint yhteistyöhön

Vuoden alusta hevoskuntoutus ja – valmennuskeskus Stall Blombacke vahvistaa Horse Wellness palveluita aloittamalla yhteistyön Miia Hautajärven Equimintin kanssa. Yhteistyö käsittää Stall Blombacken hevosten lihaskäsittelyjä mm. hierontaa ja laserhoitoa sekä erilaisia hevoskuntoutuksen tukihoitoja. Lisäksi Equimintin palveluita tarjotaan ulkopuolisille hevosille kuukausittaisen Horse Wellness- päivän muodossa. Miia liittyy myös Stall Blombacken tiimiin ja on mukana tallin arjessa viikoittain.

Miia liittyi Stall Blombacken tiimiin 2.1.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Toimintamme lähtökohta on edistää hevosten terveyttä ja hyvinvointia, jolloin myös kilpaileminen ilman jatkuvia lääkityksiä on mahdollista. Miian tulo mukaan tiimiimme on erinomainen asia hevostemme kannalta. Pystymme jatkossa tarjoamaan vesikävelytyksen, infrapunahoidon ja GameReady kompression lisäksi yhä laajempia kuntoutushoitoja sekä säännöllistä relaksoivaa ja palauttavaa lihaskäsittelyä kilpaileville hevosille. Meille on myös tärkeää että Miia on erinomainen asiakaspalvelija, esimerkiksi hevosenomistajat saavat tarkan lihasraportin joka tallennetaan Protreenari etäseurantapalveluun”

Kaisa Tupamäki-Kukkamo / Stall Blombacke

Yhteistyö Stall Blombacken kanssa luo hienon mahdollisuuden tarjota yhdessä hevosille monipuolisia kuntoutuspalveluita Veikan kartanon loistavissa olosuhteissa. Itse tuon tiimiin oman osaamiseni ja kokemukseni lihashuoltopuolelta, lisänä laserterapia Theralux Touch- laitteilla. Uskon että yhdessä voimme hoitaa ja kuntouttaa hevosia aiempaa kokonaisvaltaisemmin.

Miia Hautajärvi / Hevoshieronta Equimint

KUNTOUTUS / VALMENNUSPAIKKOJA NYT SAATAVILLA, KYSY LISÄÄ

Kaisa Tupamäki-Kukkamo, 040 747 6098

info@stallblombacke.com

 

 

Villit tammat blogi – Kimpan vuosikatsaus 2017

Villien tammojen kulunut vuosi oli jonkin verran kaksijakoinen, sillä Satinkuti on päässyt hyvään alkuun kilpaurallaan mutta R.R.Diana ei jalkavaivojensa tähden päässyt edes yrittämään starttaamista, vaikka juoksi hyväksytyn koelähdön maaliskuussa. Hevosen kannalta katsottiin parhaaksi, ettei väkisellä yritetä sitä radoille kimpan viimeisenä vuotena, vaan Diana palasi takaisin kasvattajalleen.

Hyvään hevoskimppaan kuuluu myös hyviä fiiliksiä ja yhdessäoloa raviradan ulkopuolella. Näitä koettiin mm. helmikuussa hevosenomistajien talvipäivän vietossa Veikassa. Räntäsateesta selvittiin lämpimän mehun ja muiden tarjoilujen voimalla ja aika kului mukavasti hevosten treenilenkkiä seuraamalla ja yleisen seurustelun merkeissä. Syyskuussa olivat vuorossa puutarhajuhlat hyvän ruuan ja musiikin voimin.

Kilpailullisesti kuluneen vuoden kohokohta oli varmaankin Satinkutin eli Sannin osallistuminen Satakunta-ajon karsintaan Porissa. Valitettavasti Sannin keskittyminen siellä ei ollut aivan kohdillaan vaikka vauhtia oli hyvin ja tuloksena oli hylkäys liioista laukoista ja varman finaalipaikan menettäminen.

Joka tapauksessa Sannin 10 starttia sisältänyt kilpailukausi oli mukavaa seurattavaa, sillä se oli juoksuissaan kuudesti rahoilla ja kehittyi kokoajan. Yhtään voittoa ei vielä ole tulospöytäkirjassa, mutta ne ovat vain ajan kysymys, sillä Sannin paras ase on vahva loppu ja pari kertaa loppukiri olikin päättyä voittoon, mutta jäätiin maalikamerassa niukasti kakkoseksi. Sannin ravaaminen on varmistunut mukavasti ja vauhtia on tullut lisää, vaikka vieläkin on laukka aika pinnassa varsinkin lähdön jälkeen ja käytännössä koko vuosi on menty ns. ”käsijarru” päällä.

Kuinka Sanni sitten sijoittuu tilastoissa kilpasiskoihin verrattuna? 83 startanneen 4-v. suomenhevostamman joukossa Sanni sijoittuu hyvälle 14. sijalle voittosummalla verrattuna. Kun mittapuuksi asetetaan paras aika, Sanni sijoittuu pykälää korkeammalle, eli sijalle 13. ennätysajallaan 32.4, joka tuli kotiradalla Mikkelissä ja vieläpä laukan kanssa.  Tämän ikäisten tammojen ”paras aika”-tilasto on kiinnostavaa tutkittavaa, sillä vielä tässä vaiheessa kilpauraa monella tammalla volttiennätys on parempi kuin autoennätys.

Ensi vuodelle Sannin kanssa riittää tavoitteita Villinmiehen tammakilpaan valmistautumisessa. Tärkeää olisi saada Sannia yleensäkin rauhallisemmaksi kilpailutilanteessa ja autolähdön opetteleminen on aivan oma haasteensa. Vaikka Sanni onkin muuten mukava ja toimiva, niin jostain syystä moottoriajoneuvot ovat sille edelleen suuri kauhistuksen kohde.  

Kokonaisuudessaan tammat tienasivat tänä vuonna 3160 €, josta Dianan osuus 100 € (hyväksytty koelähtö) ja Sannin osuus 3060 €. Näistä lähtökohdista on mielenkiintoista edetä kohti kimpan huipentavaa viimeistä vuotta ja Villinmiehen tammakilpailua, vaikkakin joudumme jännittämään jatkossa vain Sannin puolesta.

Alla muutamia mukavia muistoja vuodesta 2017 ja kisavideot löytyvät kimpan nettisivuilta.

Kiitos kuluneesta vuodesta ja nähdään ensi vuonna!

Terveisin, Marita

10/2017 Sanni ennätysjuoksussa Mikkelissä

Villit tammat Sanni ja Diana lähdössä lenkille kimpan talvipäivänä

Sanni & Diana ja osaomistaja Anne (Kuva Eija Hirvi-Talka)

Villit tammat puutarhajuhlien pimenevässä illassa

 

 

 

Villit tammat blogi: Kausi päättyy Forssan Tammasarjaan 18.12

Sannin Vermon valloitus marraskuun lopussa päättyi äärimmäisen niukkaan maalikameratappioon, mutta ehjä juoksu ja muutenkin vahva esitys kuolemanpaikalta antavat paljon uskoa tulevaisuuteen.  Jännittävän lähdön voi katsoa uudestaan täältä. Vermon startin jälkeen Sanni on saanut pari viikkoa keskittyä treenaamiseen, sillä sille sopivia sarjoja on ollut vähänlaisesti tarjolla. Treenit ovat sujuneet hyvin ja Sanni on ollut oma, reipas itsensä. Sopiva sarja sille löytyi tulevan maanantain Forssan raveista, missä Sanni kilpailee illan ensimmäisessä lähdössä, joka on 4-5-vuotiaille suomenhevosille tarkoitettu Tammasarja peräti 3000 € ykköspalkinnolla. Lähdön perusmatka on 2140 m enintään 1000 € tienanneille tammoille, joten 1560 € voittosummallaan Sanni lähtee 20 m pakilta, eli 2160 m matkalta. Kuskina Sannilla on viime startin tapaan Ari Moilanen, kun vakiokuski Risto on vielä toipilaana. Lähtö ei ole kovin suuri, sillä siihen on ilmoitettu vain seitsemän hevosta. Kaikki ovat kuitenkin lupaavia nuoria tammoja, joten Sanni joutuu juoksemaan ravia pärjätäkseen, mutta ehjän juoksun saadessaan se pystyy kyllä olemaan kärkipäässä. Samalla voidaan hieman tarkastella, miten Sanni pärjää ikäistensä tammojen seurassa tässä vaiheessa kun päätavoitteeseen eli Villinmiehen tammakisaan on aikaa vajaa vuosi aikaa.

Näyttää siltä, että talvi on vihdoin tullut tänne napapiirin eteläpuolellekin ja se asettaa omat haasteensa hevosen kilpailuttamiselle. Sannilla on normaalisti ollut hyvin kevyet kengät etujaloissaan, mutta nyt näyttää siltä, että Forssan starttiin sille joutuu laittamaan hokkikengät askeleen pitävyyden varmistamiseksi.

Forssan startin jälkeen Sanni jää ansaitulle kilpailutauolle ja saa aloittaa valmistautumisen kohti kimpan päätavoitetta Villinmiehen tammakilpailua.  

Diana puolestaan lähti viime torstaina Tupamäen tallille Petäjävedelle. Sieltä sen matka jatkui serkkupoika Polaran kanssa lauantaina Teivon raveihin, josta omistaja haki sen kotiin.

Kiitämme Dianaa yhteisistä hetkistä ja toivotamme kaikkea hyvää tulevaisuudessa!

Hyvää joulunodotusta kaikille!

Terveisin, Marita

 

 

Villit tammat blogi: Sanni Stadiin, Diana mammalomalle

Hevoskimppa Veikan kartanon villit tammat on perustettu kahden SH-tamman Satinkutin (Sanni) ja R.R.Dianan (Diana) ympärille. Kimppa alkoi viime vuoden alussa, kun hevoset tulivat kolmivuotiaaksi. Kimpan tähtäin on 5-v Suomenhevostammoille ajettava Villinmiehen tammakilpailu, joka ajetaan ensi syksynä Lappeenrannassa. Kimppa päättyy ensi vuoden lopussa.

Nuorten hevosten kehityksen seuraaminen on hyvin mielenkiintoista, sillä monenlaista ehtii sattua ja tapahtua. Sanni on päässyt jo tänä vuonna kokemaan ikäluokkakilpailun draamaa kun Satakunta-ajon finaalipaikka jäi haaveeksi liikojen laukkojen vuoksi, mutta kykyjään se on väläytellyt pitkin kautta. Dianan kohdalla on ollut hankalampaa, eikä normitreeni ole ollut raviongelmien vuoksi mahdollista. ELL lausunnon perusteella Diana palaakin takaisin omistajalle ja jatkanee uraansa siitoskäytössä. Hienosukuisen nuoren tamman tuleville varsoille luulisi olevankin kysyntää ja tietysti Veikassakin seurataan tulevia varsoja mielenkiinnolla. Kimppa jatkaa siis Sannin kanssa kohti tavoitetta ja luonnollisesti kulut puolittuvat kun toinen hevosista palaa takaisin omistajalle.

Sannin kilpailukausi jatkuu jälleen pienestä hidasteesta huolimatta. Sanni oli nimittäin ilmoitettu Kuopioon maanantai-illan raveihin, mutta kyseinen lähtö peruttiin vaikka siihen oli ilmoittautunut kahdeksan hevosta. Tammalle kuitenkin löytyi pian seuraava sopiva sarja eli Sanni esiintyy ensimmäistä kertaa maan pääradalla Vermossa tulevana keskiviikkona.

Sarjamääritys on tasoitusajo kylmäverisille 2100 m perusmatkalta ja paalulta matkaan pääsevät 800 € ja vähemmän tienanneet. Enemmän tienanneet saavat juostavakseen takamatkaa 20 m jokaista tienattua 400 € kohden. Sanni pääsee 760 € voittosummallaan starttaamaan perusmatkalta ja se on arvonnassa saanut radan nro 1. Lähdön ykköspalkinto on 1600 € ja Sanni saa ohjaksiinsa Vihdin Pumpulisormen Ari Moilasen.

Lähtölistan pääset lukemaan täältä

Sannin luottokuski Risto on sairaslomalla Jyväskylässä tapahtuneen haaverin vuoksi, mikä on syynä lainakuskin ottamiseen tähän lähtöön. Onneksi Ari tuntee sekä suomenhevoset että Vermon radan, joten voimme luottavaisin mielin suunnata katseet tulevaan starttiin. Sannin matkaseurana on Vermon voittoa puolustava Pimukka, jonka ohjaksissa on niin ikään Ari Moilanen.

Sannin treenit ovat sujuneet normaalisti ja kehitystä tapahtuu koko ajan. Lauantain viimeistelytreenissä se meni vetoja Veikan uudella hiittisuoralla ja ravasi hyvin ja oli taas melko pörhäkkäänä. Jos vain tamma malttaa ravata Vermossa, niin ilman muuta menestystä on odotettavissa. Sanni muuten saattaa vaikuttaa Vermossa hieman ”nyljetyltä oravalta”… se johtuu siitä että sen paksu turkki on klipattu eli ajeltu jotta se kuivuisi nopeammin hikoiltuaan treeneissä ja muutenkin olo olisi ”kevyempi”. Sannin valmistautui Vermon vierailuun myös asiaankuuluvasti ”Wellness” -päivän merkeissä eli jumppasi vesimatolla, söi luomuruokaa ja  kävi parturissa. Alla Kati Sepposen hienoja kuvia Wellness päivästä.

Terveisin,

Vermon suuntaan vilkuileva Marita